Starović: Srbija spremna i odlučna da nastavi svoj evropski put

23. jun 2021.
Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije Nemanja Starović učestvovao je danas na video-konferenciji ministara spoljnih poslova Centralno-evropske inicijative.

Starović je poručio da je članstvo u Evropskoj uniji strateško opredeljenje i prioritet spoljne politike Srbije, istakavši da je naša zemlja spremna i odlučna da nastavi svoj evropski put.

Državni sekretar je rekao da Srbija procesom reformi na svim društvenim planovima želi da bude najbolji mogući, pouzdan partner Evropskoj uniji, da je otvorena za kritike, ali i da očekuje  da se objektivno vrednuju uspesi koje postiže.

Podvukao je da naša zemlja iskreno veruje u saradnju i podršku evropskih partnera, a posebno je ukazao na značaj regionalne saradnje, koja, kako je naglasio, nije zamena za evrointegracije već samo nadogradnja tog procesa.

„Naša zemlja želi i nastoji da pruži doprinos izgradnji evropskog projekta - očuvanjem mira, ekonomskim rastom i boljitkom, promocijom pozitivne agende i dijaloga, ali i iniciranjem ideja i predloga za dodatno povezivanje i kreiranje uslova za bolji život u Srbiji i susedstvu. To je razlog što je rukovodstvo Srbije posvećeno realizaciji ideje mini šengen", rekao je Starović.

Dodao je i da naša zemlja veoma uvažava pozitivnu poruku Slovenije da će region biti jedan od prioriteta tokom njenog predsedavanja Savetu Evropske unije.

„Podsećam vas da je naša strana u ovom trenutku spremna za otvaranje šest poglavlja za koja smo podneli pregovaračke pozicije, što smo i preneli našim evropskim sagovornicima na jučerašnjoj Međuvladinoj konferenciji sa Srbijom. Spremni smo i za otvaranje dva pregovaračka klastera, čime bi i nova metodologija bila primenjena u praksi”, rekao je Starović.

Govoreći o o doprinosu i merama Srbije u borbi protiv pandemije Kovid-19, Starović je posebno istakao slanje pošiljki vakcina susedima u regionu i omogućavanje vakcinacije u Srbiji.

„Srbija je u region do sada poslala 240.000 vakcina, a na svojoj teritoriji je vakcinisala oko 190.000 građana zemalja iz regiona, što znači da smo ukupno obezbedili oko 430.000 vakcina za svoje susede“, rekao je državni sekretar.

Svoje izlaganje Starović je zaključio poručujući da današnji skup potvrđuje zajedničko opredeljenje za jačanje regionalnog multilateralnog okvira saradnje.