Велики простор за интензивирање сарадње Србије и Египта

11. јан 2022.
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић примио је данас у опроштајну посету амбасадора Египта Амра Алгувејлија.

Србију и Египат, према речима министра Селаковића, повезује вековно пријатељство, а у сећању нашег народа је снажно урезана сарадња коју су некадашња Југославија и Египат остваривали као оснивачи и стубови Покрета несврстаних земаља.

У том смислу, Селаковић је изразио и велико задовољство због прилике да недавно, на обележавању 60. годишњице прве конференције несврстаних у Београду, прими и египатску делегацију.

Селаковић је рекао да је Србија заинтересована за размену посета на високом и највишем нивоу, истакавши да је египатском министру иностраних послова Самеху Хасану Шукрију отворен позив да посети Србију, као и да ћемо ове године са великим задовољством у Београду угостити председника Абдела Фатаха Ал Сисија.

Селаковић је констатовао да Србија и Египат имају велики потенцијал за интензивирање економске сарадње, чему би допринело организовање састанка Мешовитог комитета за економску сарадњу.

Министар Селаковић је изразио задовољство због динамичног економског развоја Египта, и саговорника упознао са показатељима који Србију сврставају међу најбрже растуће европске економије.  

Економске односе је, према Селаковићевим речима, могуће унапредити у бројним областима као што су пољопривреда, туризам, здравство, телекомуникације, грађевина, машинска индустрија, рударство и научноистраживачки пројекти.

Шеф српске дипломатије је амбасадору Алгувејлију захвалио због свега што је учинио за српско-египатске односе, пожелевши му много успеха у наставку каријере.