Veliki prostor za intenziviranje saradnje Srbije i Egipta

11. jan 2022.
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković primio je danas u oproštajnu posetu ambasadora Egipta Amra Alguvejlija.

Srbiju i Egipat, prema rečima ministra Selakovića, povezuje vekovno prijateljstvo, a u sećanju našeg naroda je snažno urezana saradnja koju su nekadašnja Jugoslavija i Egipat ostvarivali kao osnivači i stubovi Pokreta nesvrstanih zemalja.

U tom smislu, Selaković je izrazio i veliko zadovoljstvo zbog prilike da nedavno, na obeležavanju 60. godišnjice prve konferencije nesvrstanih u Beogradu, primi i egipatsku delegaciju.

Selaković je rekao da je Srbija zainteresovana za razmenu poseta na visokom i najvišem nivou, istakavši da je egipatskom ministru inostranih poslova Samehu Hasanu Šukriju otvoren poziv da poseti Srbiju, kao i da ćemo ove godine sa velikim zadovoljstvom u Beogradu ugostiti predsednika Abdela Fataha Al Sisija.

Selaković je konstatovao da Srbija i Egipat imaju veliki potencijal za intenziviranje ekonomske saradnje, čemu bi doprinelo organizovanje sastanka Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju.

Ministar Selaković je izrazio zadovoljstvo zbog dinamičnog ekonomskog razvoja Egipta, i sagovornika upoznao sa pokazateljima koji Srbiju svrstavaju među najbrže rastuće evropske ekonomije.  

Ekonomske odnose je, prema Selakovićevim rečima, moguće unaprediti u brojnim oblastima kao što su poljoprivreda, turizam, zdravstvo, telekomunikacije, građevina, mašinska industrija, rudarstvo i naučnoistraživački projekti.

Šef srpske diplomatije je ambasadoru Alguvejliju zahvalio zbog svega što je učinio za srpsko-egipatske odnose, poželevši mu mnogo uspeha u nastavku karijere.