Званичан назив
АНТИГВА И БАРБУДА
Државно уређење
Уставна парламентарна монархија, чланица британског Комонвелта
Главни град
Сент Џонс
Датум успостављања билатералних односа
28. септембар 2018. године

Политички односи

Билатерални односи бележе узлазни тренд након размене посета на нивоу министра спољних послова. Република Србија је посвећена и активностима у оквиру регионалних организација у којима је Антигва и Барбуда пуноправни члан – Карипска заједница, Асоцијација држава Кариба, које представљају комплементарни канал комуникације и стварају могућности за даљи развој односа.

Министар спољних послова Антигве и Барбуде Е. П. Чет Грин боравио је у Београду у октобру 2021. године, ради учешћа на Комеморативном састанку посвећеном обележавању 60. годишњице Прве конференције Покрета несврстаних земаља. Том приликом реализован је билатерални састанак МСП Н. Селаковића и министра Грина.

Тадашњи ППВ и МСП И. Дачић посетио је Антигву и Барбуду 1- 2. новембра 2018. године, а МИП Антигве и Барбуде Е. П. Чет Грин Републику Србију 21-24. фебруара 2020. године.

 

Економски односи

У 2020. години забележен је наш увоз у износу од 9 хиљада евра, као и у 2019. години.

 

Уговорно стање

Обавеза о признавању уверења између Владе Југославије и Владе Антигве и Барбуде према пропису I/10 Конвенције STCW, потписана 30. 11. 2001. године.

Меморандум о разумевању између Министарства спољних послова Републике Србије и Министарства спољних послова и спољне трговине Антигве и Барбуде о пријатељству и заједничкој сарадњи потписан је 12. октобра 2021. године.

 

Контакти

Амбасада Републике Србије у Вашингтону: http://www.washington.mfa.gov.rs/

Амбасадa Антигве и Барбуде у Вашингтону нема веб-сајт.

Одељење за Северну и Јужну Америку Министарства спољних послова Србије: 

Тел: +381113068762, Е-пошта: oam@mfa.rs