Званичан назив
РЕПУБЛИКА АУСТРИЈА
Државно уређење
Савезна република
Главни град
Беч
Шеф државе
Александер Ван дер Белен (Alexander Van der Bellen)
Председник Владе
Карл Нехамер (Karl Nehammer)
Министар спољних послова
Aлександер Шаленберг (Alexander Schallenberg)
Датум успостављања билатералних односа
1874. године

Политички односи

Политичке односе у последњој деценији карактерише интензиван дијалог и залагање Аустрије за што брже напредовање Србије у европским интеграцијама, што је политика коју Аустрија принципијелно заступа према Западном Балкану.
Србија и Аустрија негују интензиван и континуиран политички дијалог:
- Савезни канцелар Р. Аустрије С. Курц посетио је Р. Србију 4. септембра 2021.г, којом приликом му је ПР А. Вучић доделио Орден Р. Србије са лентом.
- МСП Н. Селаковић боравио је у посети Бечу од 15. до 17. јула 2021. г.
- Председник Народне скупштине Р. Србије И. Дачић посетио је Аустрију 10. и 11. јуна 2021.г.
- Председник Владе Р. Србије А. Брнабић учествовала је на Самиту Аустрија – З. Балкан, 18. јуна 2021.г. у Бечу.
- Министар иностраних послова Аустрије Александер Шаленберг и министарка за ЕУ и Устав Аустрије Каролин Едштатлер посетили су Србију 28. маја 2020.г. и састали се са тадашњим првим потпредседником Владе Р. Србије и министром спољних послова И. Дачићем и министарком за европске интеграције Јадранком Јоксимовић.
- Председник аустријског Националног већа Волфганг Соботка посетио је Србију 12. и 13. новембра 2018.г.
- Савезни канцелар Р. Аустрије С. Курц посетио је Р. Србију 5. новембра 2018.г.
- Тадашњи први потпредседник Владе Р. Србије и министар спољних послова И. Дачић на позив тадашњег вицеканцелара Хајнц-Кристијан Штрахеа посетио је Р. Аустрију 18-20. октобра 2018.г.
- Председник Р. Аустрије Александер Ван дер Белен посетио је Р. Србију 17. и 18. октобра 2018.г. праћен великом привредном и научно-културном делегацијом.
- Тадашња министарка спољних послова Аустрије К. Кнајсл се сусрела у Београду са председницом Владе Р. Србије А. Брнабић 28. марта 2018.г.
- Председник Р. Србије А. Вучић посетио је Аустрију 2. фебруара 2018. године.

 

 

Економски односи

У 2020. г. обим спољнотрговинске размене је био 1,065 милијарди евра, од чега наш извоз 477,8 милиона евра, а увоз 587,9 милионa евра. У 2019. години Аустрија је наш 13. спољнотрговински партнер у размени роба према критеријуму нашег извоза и 10. према критеријуму нашег увоза (на трговину са Аустријом односи се 3% укупне робне размене Србије са светом, 3,2% укупног извоза и 2,8% укупног увоза).

Економска сарадња Р. Србије са Р. Аустријом је добра. Аустрија представља једног од највећих инвеститора у Србију. Према подацима Агенције за привредне регистре Републике Србије, на територији Републике Србије је регистровано око 900 активних привредних субјеката чији су већински власници држављани Аустрије, одн. правна лица регистрована у Аустрији, што је, са инвестицијама, довело до запошљавања преко 20 хиљада радника. У Србији тренутно послује десетак најзначајнијих аустријских банака, осигуравајућих кућа и телекомуникационих компанија. Компанија „Телеком Аустрија" чија је инвестиција у мобилну телефонију (VIP Mobil) највећа гринфилд инвестиција из Аустрије, нафтна компанија ОМВ, као и друге велики компаније као што су Сваровски, Хенкел, Раух, Кнауф, Штрабаг. Последњих година значајна су и улагања Герлингера и Цумтобела.

 

 

Уговорно стање

Консолидација уговорног стања између две земље извршена је 1997. године. На снази је укупно 58 споразума, неки од њих су:

Споразум о сарадњи у области културе, науке и образовања (14.04.1972.г.)

Споразум између СР Југославије и Владе Р. Аустрије о узајамном подстицању и заштити улагања (12.10.2001.г.)

Споразум између Савезне владе СРЈ и аустријске Савезне владе о привредној, пољопривредној, индустријској, техничкој и технолошкој сарадњи (12.10.2001.г.)

Споразум између Р. Србије и Р. Аустрије о социјалној сигурности (26.01.2012.г.)

Аустрија је донела одлуку о изменама Уредбе о спровођењу Закона о возачким дозволама, која је ступила на снагу 7. фебруара 2017.г., којима се укида обавеза полагања возачког испита за грађане Р. Србије у Аустрији који имају возачку дозволу Р. Србије.

 

 

Контакти

Амбасаде Републике Србије у Бечу: http://www.vienna.mfa.gov.rs/

Амбасада Републике Аустрије у Београду: http://www.bmeia.gv.at/belgrad

Контакт у МСП: Одељење за Европу
тел. +381113068326/8274
е-пошта: oev@mfa.rs