Zvaničan naziv
REPUBLIKA AUSTRIJA
Državno uređenje
Savezna republika
Glavni grad
Beč
Šef države
Aleksander Van der Belen (Alexander Van der Bellen)
Predsednik Vlade
Karl Nehamer (Karl Nehammer)
Ministar spoljnih poslova
Aleksander Šalenberg (Alexander Schallenberg)
Datum uspostavljanja bilateralnih odnosa
1874. godine

Politički odnosi

Političke odnose u poslednjoj deceniji karakteriše intenzivan dijalog i zalaganje Austrije za što brže napredovanje Srbije u evropskim integracijama, što je politika koju Austrija principijelno zastupa prema Zapadnom Balkanu.
Srbija i Austrija neguju intenzivan i kontinuiran politički dijalog:
- Savezni kancelar R. Austrije S. Kurc posetio je R. Srbiju 4. septembra 2021.g, kojom prilikom mu je PR A. Vučić dodelio Orden R. Srbije sa lentom.
- MSP N. Selaković boravio je u poseti Beču od 15. do 17. jula 2021. g.
- Predsednik Narodne skupštine R. Srbije I. Dačić posetio je Austriju 10. i 11. juna 2021.g.
- Predsednik Vlade R. Srbije A. Brnabić učestvovala je na Samitu Austrija – Z. Balkan, 18. juna 2021.g. u Beču.
- Ministar inostranih poslova Austrije Aleksander Šalenberg i ministarka za EU i Ustav Austrije Karolin Edštatler posetili su Srbiju 28. maja 2020.g. i sastali se sa tadašnjim prvim potpredsednikom Vlade R. Srbije i ministrom spoljnih poslova I. Dačićem i ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović.
- Predsednik austrijskog Nacionalnog veća Volfgang Sobotka posetio je Srbiju 12. i 13. novembra 2018.g.
- Savezni kancelar R. Austrije S. Kurc posetio je R. Srbiju 5. novembra 2018.g.
- Tadašnji prvi potpredsednik Vlade R. Srbije i ministar spoljnih poslova I. Dačić na poziv tadašnjeg vicekancelara Hajnc-Kristijan Štrahea posetio je R. Austriju 18-20. oktobra 2018.g.
- Predsednik R. Austrije Aleksander Van der Belen posetio je R. Srbiju 17. i 18. oktobra 2018.g. praćen velikom privrednom i naučno-kulturnom delegacijom.
- Tadašnja ministarka spoljnih poslova Austrije K. Knajsl se susrela u Beogradu sa predsednicom Vlade R. Srbije A. Brnabić 28. marta 2018.g.
- Predsednik R. Srbije A. Vučić posetio je Austriju 2. februara 2018. godine.

 

 

Ekonomski odnosi

U 2020. g. obim spoljnotrgovinske razmene je bio 1,065 milijardi evra, od čega naš izvoz 477,8 miliona evra, a uvoz 587,9 miliona evra. U 2019. godini Austrija je naš 13. spoljnotrgovinski partner u razmeni roba prema kriterijumu našeg izvoza i 10. prema kriterijumu našeg uvoza (na trgovinu sa Austrijom odnosi se 3% ukupne robne razmene Srbije sa svetom, 3,2% ukupnog izvoza i 2,8% ukupnog uvoza).

Ekonomska saradnja R. Srbije sa R. Austrijom je dobra. Austrija predstavlja jednog od najvećih investitora u Srbiju. Prema podacima Agencije za privredne registre Republike Srbije, na teritoriji Republike Srbije je registrovano oko 900 aktivnih privrednih subjekata čiji su većinski vlasnici državljani Austrije, odn. pravna lica registrovana u Austriji, što je, sa investicijama, dovelo do zapošljavanja preko 20 hiljada radnika. U Srbiji trenutno posluje desetak najznačajnijih austrijskih banaka, osiguravajućih kuća i telekomunikacionih kompanija. Kompanija „Telekom Austrija" čija je investicija u mobilnu telefoniju (VIP Mobil) najveća grinfild investicija iz Austrije, naftna kompanija OMV, kao i druge veliki kompanije kao što su Svarovski, Henkel, Rauh, Knauf, Štrabag. Poslednjih godina značajna su i ulaganja Gerlingera i Cumtobela.

 

 

Ugovorno stanje

Konsolidacija ugovornog stanja između dve zemlje izvršena je 1997. godine. Na snazi je ukupno 58 sporazuma, neki od njih su:

Sporazum o saradnji u oblasti kulture, nauke i obrazovanja (14.04.1972.g.)

Sporazum između SR Jugoslavije i Vlade R. Austrije o uzajamnom podsticanju i zaštiti ulaganja (12.10.2001.g.)

Sporazum između Savezne vlade SRJ i austrijske Savezne vlade o privrednoj, poljoprivrednoj, industrijskoj, tehničkoj i tehnološkoj saradnji (12.10.2001.g.)

Sporazum između R. Srbije i R. Austrije o socijalnoj sigurnosti (26.01.2012.g.)

Austrija je donela odluku o izmenama Uredbe o sprovođenju Zakona o vozačkim dozvolama, koja je stupila na snagu 7. februara 2017.g., kojima se ukida obaveza polaganja vozačkog ispita za građane R. Srbije u Austriji koji imaju vozačku dozvolu R. Srbije.

 

 

Kontakti

Ambasade Republike Srbije u Beču: http://www.vienna.mfa.gov.rs/

Ambasada Republike Austrije u Beogradu: http://www.bmeia.gv.at/belgrad

Kontakt u MSP: Odeljenje za Evropu
tel. +381113068326/8274
e-pošta: oev@mfa.rs