Званичан назив
РЕПУБЛИКА ФИНСКА
Државно уређење
Република
Главни град
Хелсинки
Датум успостављања билатералних односа
1929. година

Политички односи
Билатералне односе са Финском карактерише позитиван тренд у развоју политичког дијалога и добра сарадња, уз постојање размимоилажења када је у питању став Финске према КиМ.
ПР РС А. Вучић имао је сусрет са тадашњом ПВ С. Марин на маргинама састанка ЕПЗ у Прагу, 6.10.2022.г.
На маргинама министарског састанка ОЕБС у Скопљу 30.11.2023. г. одржан је састанак ППВ и МСП Р. Србије И. Дачића са МИП Финске Е. Валтонен. Тадашњи фински МИП П. Хависто је посетио Београд 1. октобра 2019. године. Заједно са тадашњим МСП И. Дачићем је отворио изложбу „Београд – Хелсинки, 90 година дипломатских односа“ у Архиву Југославије. Бивши МИП Т. Соини је посетио Београд (заједничка посета са МИП К. Шведске 10. октобра 2017. г,), а предводио је финску делегацију на Министарској конференцији ОЕБС у Београду 2015. г, када је имао сусрет са тадашњим ППВ/МСП И. Дачићем.

Економски односи
Економска сарадња између Србије и Финске је недовољно развијена, малог обима робне размене, уз дефицит на нашој страни. У 2022. години укупна робна размене износила је 269,3 мил. евра, што је повећање од 32,1% у односу на 2021. годину. Вредност извоза је била 121,3 мил. евра, а увоз је износио 147,9 мил. евра.  У 2021. години укупна робна размена износила је 203,87 милиона евра. Досадашње финске инвестиције у нашу привреду досегле су износ од око 68 милиона евра, чему би свакако требало додати и ко-инвестицију вредну 100 милиона евра Taaleri фонда у електро-привреду (ветропарк).

Уговорно стање
На снази је 7 билатералних уговора, а посебну важност имају:
Уговор између СФРЈ и Републике Финске о избегавању двоструког опорезивања у односу на порезе на доходак и на имовину
Споразум између Владе Социјалистичке Федеративне Републике Југославије и Владе Републике Финске у међународном друмском саобраћају
Трговински споразум између СИВ-а СФРЈ и Владе Републике Финске
Споразум између Министарства унутрашњих послова и Републике Србије и Министарства унутрашњих послова Републике Финске о полицијској сарадњи у спречавању и борби против криминала

Контакти
Амбасада Републике Србије у Хелсинкију: www.helsinki.mfa.gov.rs
Амбасада Републике Финске у Београду: https://finlandabroad.fi/web/srb/frontpage
Министарство спољних послова Републике Србије: Одељење за Европу, Тел: 011 306 8326, Е-пошта; oev@mfa.rs