Zvaničan naziv
REPUBLIKA FINSKA
Državno uređenje
Republika
Glavni grad
Helsinki
Šef države
Sauli Ninisto (Sauli Niinistö)
Predsednik Vlade
Sana Marin (Sanna Marin)
Ministar spoljnih poslova
Peka Havisto (Pekka Havisto))
Datum uspostavljanja bilateralnih odnosa
1929. godina

Politički odnosi

Bilateralni odnosi su dobri. U poslednjih nekoliko godina traje dinamičan politički dijalog i visok stepen međusobnog razumevanja, posebno u kontekstu podrške Finske procesu evropskih integracija R. Srbije.
Finski MIP P. Havisto je posetio Beograd 1. oktobra 2019. godine. Zajedno sa tadašnjim MSP I. Dačićem je otvorio izložbu „Beograd – Helsinki, 90 godina diplomatskih odnosa" u Arhivu Jugoslavije.
Tadašnji PV A. Vučić je posetio Helsinki januara 2015. godine.

 

Ekonomski odnosi

Ekonomska saradnja između Srbije i Finske je nedovoljno razvijena, malog obima robne razmene, uz deficit na našoj strani. U periodu januar-novembar 2020. godine robna razmena je iznosila 137 miliona evra (izvoz 23,5 mil. evra, a uvoz 113,5 mil. evra). U 2019. godini ostvarena je razmena od 135,24 mil. evra, od čega je naš izvoz iznosio 20,86 mil. evra, a uvoz 114,38 mil. evra.
Najveći izvoznici su KKM POWER d.o.o. Beograd, TIGAR TYRES DOO, i GORENjE DOO VALjEVO, dok su najveći uvoznici TETRA PAK PRODUCTION Beograd, DRENIK ND DOO Beograd i VIP MOBILE. Iz Finske se uvozi: hartija, karton, proizvodi od celuloze, telekomunikacioni i audio aparati i oprema, proizvodi od gvožđa i čelika i dr.

 

Ugovorno stanje

Na snazi je 7 bilateralnih ugovora, a posebnu važnost imaju:

Ugovor između SFRJ i Republike Finske o izbegavanju dvostrukog oporezivanja u odnosu na poreze na dohodak i na imovinu

Sporazum između Vlade Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Vlade Republike Finske u međunarodnom drumskom saobraćaju

Trgovinski sporazum između SIV-a SFRJ i Vlade Republike Finske

Sporazum između Ministarstva unutrašnjih poslova i Republike Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Finske o policijskoj saradnji u sprečavanju i borbi protiv kriminala

 

Kontakti

Ambasada Republike Srbije u Helsinkiju: www.helsinki.mfa.gov.rs

Ambasada Republike Finske u Beogradu: https://finlandabroad.fi/web/srb/frontpage

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije: Odeljenje za Evropu, Tel: 011 306 8326, E-pošta; oev@mfa.rs