Zvaničan naziv
REPUBLIKA FINSKA
Državno uređenje
Republika
Glavni grad
Helsinki
Šef države
Sauli Ninisto (Sauli Niinistö)
Predsednik Vlade
Peteri Orpo (Petteri Orpo)
Ministar spoljnih poslova
Elina Valtonen (Elina Valtonen)
Datum uspostavljanja bilateralnih odnosa
1929. godina

Politički odnosi

Bilateralni odnosi su dobri. U poslednjih nekoliko godina traje dinamičan politički dijalog i visok stepen međusobnog razumevanja, posebno u kontekstu podrške Finske procesu evropskih integracija R. Srbije.

Na inicijativu finske strane 25. februara 2021. g. MSP R. Srbije N. Selaković imao je razgovor putem video linka sa finskim MSP P. Havistom. Državni podsekretar za spoljnu i bezbednosnu politiku u MIP Finske, K. Zauer boravio je u radnoj poseti Beogradu 21-22. oktobra 2021. g. Finski MIP P. Havisto je posetio Beograd 1. oktobra 2019. godine. Zajedno sa MSP I. Dačićem je otvorio izložbu „Beograd – Helsinki, 90 godina diplomatskih odnosa“ u Arhivu Jugoslavije. Bivši MIP T. Soini je posetio Beograd (zajednička poseta sa MIP K. Švedske 10. oktobra 2017. g,), a predvodio je finsku delegaciju na Ministarskoj konferenciji OEBS u Beogradu 2015. g, kada je imao susret sa tadašnjim PPV/MSP I. Dačićem.

Ekonomski odnosi

Ekonomska saradnja između Srbije i Finske je nedovoljno razvijena, malog obima robne razmene, uz deficit na našoj strani. U 2021. godini ukupna robna razmena iznosila je 203,87 miliona evra, od toga je izvoz iznosio 69,85 miliona a uvoz 134,01 miliona evra. U 2020. g. robna razmena je iznosila 149,30 mln evra (naš izvoz 25,06 mln evra, a uvoz 124,24 mln evra). Dosadašnje finske investicije u našu privredu dosegle su iznos od oko 68 miliona evra, čemu bi svakako trebalo dodati i ko-investiciju vrednu 100 miliona evra Taaleri fonda u elektro-privredu (vetropark).

Ugovorno stanje

Na snazi je 7 bilateralnih ugovora, a posebnu važnost imaju:

Ugovor između SFRJ i Republike Finske o izbegavanju dvostrukog oporezivanja u odnosu na poreze na dohodak i na imovinu

Sporazum između Vlade Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Vlade Republike Finske u međunarodnom drumskom saobraćaju

Trgovinski sporazum između SIV-a SFRJ i Vlade Republike Finske

Sporazum između Ministarstva unutrašnjih poslova i Republike Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Finske o policijskoj saradnji u sprečavanju i borbi protiv kriminala

 

Kontakti

Ambasada Republike Srbije u Helsinkiju: www.helsinki.mfa.gov.rs

Ambasada Republike Finske u Beogradu: https://finlandabroad.fi/web/srb/frontpage

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije: Odeljenje za Evropu, Tel: 011 306 8326, E-pošta; oev@mfa.rs