Званичан назив
Република Хаити
Државно уређење
Република полупредседничког типа
Главни град
Порт-о-Пренс
Председник Владе
др Ариел Анри (Dr Ariel Henry)
Министар спољних послова
Жан Виктор (Jean Victor Geneus)
Датум успостављања билатералних односа
1984. године

Политички односи

Билатерални односи су традиционално карактерисани заједничким чланством у Покрету несврстаних земаља. Влада Србије упутила је помоћ Хаитију за санирање последица разорног земљотреса који је задесио ову карипску земљу у јануару 2010. године, док је МУП Р. Србије од 2007. до 2017. године учествовао у полицијским снагама УН на Хаитију – MINUSTAH.
Тадашњи МИП К. Жозеф боравио је у Београду у октобру 2021. године, ради учешћа на Комеморативном састанку посвећеном обележавању 60. годишњице Прве конференције Покрета несврстаних земаља. Том приликом реализован је билатерални састанак МСП Н. Селаковића и министра Жозефа.
Након разорног земљотреса који је погодио Хаити у августу 2021. године, Република Србија је упутила Хаитију донацију посредством Међународне организације Франкофоније.

 

Економски односи

У 2020. години забележено је 216 хиљада евра извоза и 29 хиљада евра увоза. У 2019. години забележен је извоз у вредности од 10 хиљада евра и увоз у вредности 60 хиљада евра.

 

Уговорно стање -

 

Контакти

Комуникација између Републике Србије и Републике Хаити одржава се посредством Амбасада све државе у Хавани.

Амбасада Републике Србије у Хавани која покрива Републику Хаити на нерезиденцијалној основи: http://havana.mfa.gov.rs/

Амбасада Републике Хаити у Хавани нема веб-сајт.

Одељење за Северну и Јужну Америку Министарства спољних послова Републике Србије: Тел: +381113068762, Е-пошта: oam@mfa.rs