Званичан назив
КРАЉЕВИНА ХОЛАНДИЈА
Државно уређење
Парламентарна монархија
Главни град
Амстердам
Датум успостављања билатералних односа
1891. године

Политички односи

Билатерални односи између две земље су добри. Министар спољних послова Никола Селаковић је учинио посету Холандији, 29-30. новембра 2021. године, у години у којој је обележено 130 година од успостављања дипломатских односа. Посета је била значајна за унапређење политичког дијалога, захваљујући размени мишљења о свим релевантним темама од обостраног интереса. Холандски министар иностраних послова Стеф Блок учинио је посету Републици Србији 4. новембра 2019. године, што је са наше стране оцењено као подстицај за даље унапређење сарадње.

Између министарства иностраних послова две земље одржане су прве политичке консултације на нивоу помоћника министра за билатералну сарадњу, у видео формату 14. јануара 2021. године. У Београду се одржавају друге по реду политичке консултације на нивоу помоћника за билатералну сарадњу, 17. марта 2022. године.

Обострано је показана воља за успостављање праксе редовних политичких консултација.

Краљевина Србија и Краљевина Холандија од 1899. имају акредитоване шефове дипломатских мисија, најпре са седиштем у суседним земљама (холандска у Букурешту, српска у Лондону), док је Краљевина Холандија већ 1891. имала генералног конзула у Београду.

 

Економски односи

Економски односи између две земље су добри, с тим што је изражен интерес за њихово даље унапређење.  Спољнотрговинска размена са Холандијом је у константном успону, која је у 2021. години износила 870,98 мил. евра (извоз 376,59 мил. евра, а увоз  494,39  мил. евра).
Холандија је на првом месту на листи земаља са највећим улагањима у Србију, у периоду од 2010. године до закључно са првом половином 2020. године, где су приливи по основу улагања 4,153 млрд евра. Холандија је у групи од првих 20 трговинских партнера, како на страни извоза, тако и на страни увоза.
Холандске компаније које су највећи инвеститори у Р. Србији су: Heineken, Royal Agrifirm Group, Exlrt d.o.o; VNB Knitting (текстилна индустрија, Грделица), Woody World, Vahali (бродоградња, Кладово), Shipyard Kladovo, Roual de Heus (прехрамбена индустрија, Шабац), Affidea Diagnostics, Севеплант (прехрамбена индустрија, Кула).

 

Уговорно стање

На снази је 21 билатерални споразум, међу којима су најзначајнији:

Споразум о консолидацији уговорног стања са Краљевином Холандијом (28.2.2002),

Споразум између Владе Републике Србије и Влада земаља Бенелукса о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша (21.12.2006; СГ РС-МУ бр. 102/07),

Меморандум о разумевању између Владе Републике Србије и Владе Краљевине Холандије о лукративној делатности издржаваних чланова породице дипломатских и конзуларних представништава (7.6.2010; СГ РС-МУ бр. 12/10),

Протокол између Владе Републике Србије и Влада земаља Бенелукса (Краљевине Белгије, Великог Војводства Луксембурга и Краљевине Холандије) о спровођењу Споразума између Републике Србије и Европске заједнице о реадмисији лица која незаконито бораве (25.1.2013)

Усаглашени Записник заједничког Српско-холандског комитета за међународни друмски транспорт (26.9.2019)

 

Контакти

Амбасада Републике Србије у Хагу: http://www.thehague.mfa.gov.rs/

Амбасада Краљевине Холандије у Београду: https://www.netherlandsworldwide.nl/countries/serbia/about-us/embassy-in-belgrade

Министарство спољних послова Републике Србије, Одељење за Европу, Тел: 011/306-82-74; Е-пошта: oev@mfa.rs