Званичан назив
РЕПУБЛИКА ЛЕТОНИЈА
Државно уређење
Република
Главни град
Рига
Шеф државе
Егилс Левитс (Egils Levits)
Председник Владе
Евика Силина (Evika Siliņa)
Министар спољних послова
Кришјанис Каринш (Krišjānis Kariņš)
Датум успостављања билатералних односа
1917. године

Политички односи

Република Србија има традиционално добре и пријатељске односе са Републиком Летонијом, уз опредељеност за даљу промоцију и развој билатералне сарадње у политичком, као и економском, културном и другим областима од обостраног интереса. Од значаја је чињеница да Летонија континуирано даје подршку европским аспирацијама Србије. 

Интензивирању политичког дијалога допринела је посета МИП Р. Летоније Е. Ринкевичса Р. Србији 31. јануара 2022. године, када је у разговорима са српским званичницима констатован обострани интерес за оживљавањем размена посета званичника у предстојећем периоду. Током посете, потписан је Меморандум о разумевању о сарадњи између МСП Р. Србије и МИП Р. Летоније. МСП Н. Селаковић и МИП Е. Ринкевичс су имали састанак на маргинама заседања ГС УН у септембру 2021. године. Бивши први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић је посетио Ригу 9-10. децембра 2014, а летонски министар иностраних послова Едгарс Ринкевичс Београд 21-22. априла 2015.

Економска сарадња 

Привредна сарадња је скромног обима и одвија се искључиво кроз робну размену.  У 2021. години укупна робна размена износила је 19,87 милиона евра, од тога је извоз износио 12,12 милиона а увоз 7,74 милиона евра.

У 2020. извоз у Летонију је износио око 8,4 млн. евра, а увоз 6,23 млн. евра (укупна размена је износила 14,63 млн. евра).Летонија заузима 42. место на листи земаља са највећим улагањима у Србију за период од 2010.године закључно са јуном 2021.године у износу од 13,1 милион евра. Према подацима НБС, стање страних директних инвестиција из Р. Летоније на крају 2020.г. је износило 4 милиона евра

Уговорно стање

На снази је шест билатералних уговора, а по свом значају се издвајају:

Уговор између Савета министара Србије и Црне Горе и Владе Републике Летоније о избегавању двоструког опорезивања у односу на порезе на доходак и имовину

Споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Летоније о међународном друмском саобраћају.

Контакти

Амбасада Републике Србије у Стокхолму: http://stockholm.mfa.gov.rs/index.php

Амбасада Републике Летоније у Атини: https://www.mfa.gov.lv/en/greece

Министарство спољних послова Републике Србије: Одељење за Европу, Тел: 011/306-8326; Е-пошта: oev@mfa.rs