Zvaničan naziv
REPUBLIKA LETONIJA
Državno uređenje
Republika
Glavni grad
Riga
Šef države
Egils Levits (Egils Levits)
Predsednik Vlade
Krišjanis Karinš (Krišjānis Kariņš)
Ministar spoljnih poslova
Edgars Rinkevičs (Edgars Rinkēvičs)
Datum uspostavljanja bilateralnih odnosa
1917. godine

Politički odnosi

Republika Srbija ima tradicionalno dobre i prijateljske odnose sa Republikom Letonijom, uz opredeljenost za dalju promociju i razvoj bilateralne saradnje u političkom, kao i ekonomskom, kulturnom i drugim oblastima od obostranog interesa. Od značaja je činjenica da Letonija kontinuirano daje podršku evropskim aspiracijama Srbije.
Politički dijalog poslednjih godina nije bio intenzivan, dok postoji kontinuitet kontakata na radnom nivou i obostrani interes za oživljavanjem razmene poseta zvaničnika u predstojećem periodu.
Bivši prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić je posetio Rigu 9-10. decembra 2014, a letonski ministar inostranih poslova Edgars Rinkevičs Beograd 21-22. aprila 2015.

 

Ekonomski odnosi

Privredna saradnja se odvija isključivo kroz robnu razmenu. U periodu januar - novembar 2020. ukupna robna razmena je iznosila 13,52 mil. EUR (izvoz 8,1 mil. EUR, a uvoz 5,47 mil. EUR). U 2019. ukupna robna razmena je iznosila 28,6 mil. EUR (izvoz u Letoniju je iznosio oko 10 mil. EUR, a uvoz 18,6 mil. EUR).
Najveći izvoznici su: Comtrade Distribution, Tetra Pak Production doo Beograd, ATB Server doo, Tigar Tyers doo, Tarket doo Bačka Palanka. U uvozu iz Letonije preovlađuju sledeća vrste roba: treset, furnir i ostalo obrađeno drvo, briketi, mrki ugalj, aparati za telefoniju i telegrafiju, mašine za bežične mreže, antifriz, stakleni proizvodi, tkani materijali, riba i đubriva životinjskog i biljnog porekla.
Najveći uvoznici u Republiku Srbiju su: VIRGINIA doo Beograd, doo Hawita Antolin Kraljevo-Milocaj, Agros Trade doo Užice, Sampro Samardžić & Son doo Beograd. U Letoniju izvozimo: TV prijemnike sa LED ekranom, hartiju i karton premazane plastikom, sanitetske proizvode, višnje, stočnu hranu, hranu za pse i mačke, vreće i kese, mašine za pakovanje i zavijanje, tepihe, električne i akumulacione grejače vode, delove za peći, kontejnere od polietilenskih traka.

 

Ugovorno stanje

Na snazi je šest bilateralnih ugovora, a po svom značaju se izdvajaju:

Ugovor između Saveta ministara Srbije i Crne Gore i Vlade Republike Letonije o izbegavanju dvostrukog oporezivanja u odnosu na poreze na dohodak i imovinu

Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Letonije o međunarodnom drumskom saobraćaju.

 

Kontakti

Ambasada Republike Srbije u Stokholmu: http://stockholm.mfa.gov.rs/index.php

Ambasada Republike Letonije u Atini: https://www.mfa.gov.lv/en/greece

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije: Odeljenje za Evropu, Tel: 011/306-8326; E-pošta: oev@mfa.rs