Zvaničan naziv
REPUBLIKA LETONIJA
Državno uređenje
Republika
Glavni grad
Riga
Šef države
Egils Levits (Egils Levits)
Predsednik Vlade
Evika Silina (Evika Siliņa)
Ministar spoljnih poslova
Krišjanis Karinš (Krišjānis Kariņš)
Datum uspostavljanja bilateralnih odnosa
1917. godine

Politički odnosi

Republika Srbija ima tradicionalno dobre i prijateljske odnose sa Republikom Letonijom, uz opredeljenost za dalju promociju i razvoj bilateralne saradnje u političkom, kao i ekonomskom, kulturnom i drugim oblastima od obostranog interesa. Od značaja je činjenica da Letonija kontinuirano daje podršku evropskim aspiracijama Srbije. 

Intenziviranju političkog dijaloga doprinela je poseta MIP R. Letonije E. Rinkevičsa R. Srbiji 31. januara 2022. godine, kada je u razgovorima sa srpskim zvaničnicima konstatovan obostrani interes za oživljavanjem razmena poseta zvaničnika u predstojećem periodu. Tokom posete, potpisan je Memorandum o razumevanju o saradnji između MSP R. Srbije i MIP R. Letonije. MSP N. Selaković i MIP E. Rinkevičs su imali sastanak na marginama zasedanja GS UN u septembru 2021. godine. Bivši prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić je posetio Rigu 9-10. decembra 2014, a letonski ministar inostranih poslova Edgars Rinkevičs Beograd 21-22. aprila 2015.

Ekonomska saradnja 

Privredna saradnja je skromnog obima i odvija se isključivo kroz robnu razmenu.  U 2021. godini ukupna robna razmena iznosila je 19,87 miliona evra, od toga je izvoz iznosio 12,12 miliona a uvoz 7,74 miliona evra.

U 2020. izvoz u Letoniju je iznosio oko 8,4 mln. evra, a uvoz 6,23 mln. evra (ukupna razmena je iznosila 14,63 mln. evra).Letonija zauzima 42. mesto na listi zemalja sa najvećim ulaganjima u Srbiju za period od 2010.godine zaključno sa junom 2021.godine u iznosu od 13,1 milion evra. Prema podacima NBS, stanje stranih direktnih investicija iz R. Letonije na kraju 2020.g. je iznosilo 4 miliona evra

Ugovorno stanje

Na snazi je šest bilateralnih ugovora, a po svom značaju se izdvajaju:

Ugovor između Saveta ministara Srbije i Crne Gore i Vlade Republike Letonije o izbegavanju dvostrukog oporezivanja u odnosu na poreze na dohodak i imovinu

Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Letonije o međunarodnom drumskom saobraćaju.

Kontakti

Ambasada Republike Srbije u Stokholmu: http://stockholm.mfa.gov.rs/index.php

Ambasada Republike Letonije u Atini: https://www.mfa.gov.lv/en/greece

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije: Odeljenje za Evropu, Tel: 011/306-8326; E-pošta: oev@mfa.rs