Званичан назив
РЕПУБЛИКА МАЛДИВИ
Државно уређење
Република председничког типа
Главни град
Мале
Шеф државе
Ибрахим Мухамед Солих (Ibrahim Mohamed Solih)
Министар спољних послова
Абдула Шахид (Abdulla Shahid)
Датум успостављања билатералних односа
1. март 1975. године

Политички односи

Односи Републике Србије и Републике Малдиви засновани су на пријатељству и сарадњи успостављеним у оквиру Покрета несврстаних и имају значајан потенцијал за унапређење у различитим областима, за шта постоји обострани интерес двеју држава.
Иако у претходној деценији између две државе није било размене званичних посета на највишем нивоу, као ни на нивоу министара спољних послова, последњих година дошло је до напретка у интензитету међусобних контаката.

На маргинама 77. заседања Генералне скупштине Уједињених нација у Њујорку, 20.септембра 2022, реализован је састанак председника Р. Србије Александра Вучића и министра спољних послова Р.Малдиви А.Шахида, са којим је 19. септембра 2022, имао билатерални састанак и министар спољних послова Р. Србије Н. Селаковић.
Малдиве је на Комеморативном састанку поводом 60 година од оснивања Покрета несврстаних земаља у Београду представљао државни министар за спољне послове Малдива А. Калил који се на маргинама скупа, 12.10.2021. састао са в.д. ПМСП за билатералну сарадњу МСП РС В. Марићем.
Током Малдивског партнерског форума, 17-18. јуна 2019, тадашњи министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије З. Ђорђевић је, између осталих, имао разговоре са председником Републике Малдиви И.М. Солихом и председником малдивског Парламента М. Нашидом.

 

Економски односи

Економска сарадња није уговорно регулисана и веома је скромног обима.
Према подацима Републичког завода за статистику, укупна трговинска размена Р. Србије са Малдивима у 2021. износила је свега 391.000 евра, при чему је извоз из Р. Србије био 107.000 евра, а увоз из Малдива 284.000 евра. Током 2020. године остварена је укупна робна размена у вредности 574.000 ЕУР, од чега је наш извоз 78.000 ЕУР, а увоз 496.000 ЕУР.
 

Уговорно стање -

 

Контакти

Амбасада Републике Србије у Њу Делхију покрива Републику Малдиви на нерезиденцијалној основи: http://www.newdelhi.mfa.gov.rs/

Висока комисија Републике Малдиви у Лондону (Велика Британија) покрива Републику Србију на нерезиденцијалној основи: https://www.maldiveshighcommission.uk/

Контакт у МСП – Одељење за Азију, Аустралију и Пацифик (ОДАЗАП); Тел. 011/306 8345; Е-пошта: odazap@mfa.rs.