Zvaničan naziv
REPUBLIKA MALDIVI
Državno uređenje
Republika predsedničkog tipa
Glavni grad
Male
Šef države
Ibrahim Muhamed Solih (Ibrahim Mohamed Solih)
Ministar spoljnih poslova
Abdula Šahid (Abdulla Shahid)
Datum uspostavljanja bilateralnih odnosa
1. mart 1975. godine

Politički odnosi

Odnosi Republike Srbije i Republike Maldivi zasnovani su na prijateljstvu i saradnji uspostavljenim u okviru Pokreta nesvrstanih i imaju značajan potencijal za unapređenje u različitim oblastima, za šta postoji obostrani interes dveju država.
Iako u prethodnoj deceniji između dve države nije bilo razmene zvaničnih poseta na najvišem nivou, kao ni na nivou ministara spoljnih poslova, poslednjih godina došlo je do napretka u intenzitetu međusobnih kontakata.

Na marginama 77. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku, 20.septembra 2022, realizovan je sastanak predsednika R. Srbije Aleksandra Vučića i ministra spoljnih poslova R.Maldivi A.Šahida, sa kojim je 19. septembra 2022, imao bilateralni sastanak i ministar spoljnih poslova R. Srbije N. Selaković.
Maldive je na Komemorativnom sastanku povodom 60 godina od osnivanja Pokreta nesvrstanih zemalja u Beogradu predstavljao državni ministar za spoljne poslove Maldiva A. Kalil koji se na marginama skupa, 12.10.2021. sastao sa v.d. PMSP za bilateralnu saradnju MSP RS V. Marićem.
Tokom Maldivskog partnerskog foruma, 17-18. juna 2019, tadašnji ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije Z. Đorđević je, između ostalih, imao razgovore sa predsednikom Republike Maldivi I.M. Solihom i predsednikom maldivskog Parlamenta M. Našidom.

 

Ekonomski odnosi

Ekonomska saradnja nije ugovorno regulisana i veoma je skromnog obima.
Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, ukupna trgovinska razmena R. Srbije sa Maldivima u 2021. iznosila je svega 391.000 evra, pri čemu je izvoz iz R. Srbije bio 107.000 evra, a uvoz iz Maldiva 284.000 evra. Tokom 2020. godine ostvarena je ukupna robna razmena u vrednosti 574.000 EUR, od čega je naš izvoz 78.000 EUR, a uvoz 496.000 EUR.
 

Ugovorno stanje -

 

Kontakti

Ambasada Republike Srbije u Nju Delhiju pokriva Republiku Maldivi na nerezidencijalnoj osnovi: http://www.newdelhi.mfa.gov.rs/

Visoka komisija Republike Maldivi u Londonu (Velika Britanija) pokriva Republiku Srbiju na nerezidencijalnoj osnovi: https://www.maldiveshighcommission.uk/

Kontakt u MSP – Odeljenje za Aziju, Australiju i Pacifik (ODAZAP); Tel. 011/306 8345; E-pošta: odazap@mfa.rs.