Zvaničan naziv
REPUBLIKA MALDIVI
Državno uređenje
Republika predsedničkog tipa
Glavni grad
Male
Šef države
Ibrahim Muhamed Solih (Ibrahim Mohamed Solih)
Ministar spoljnih poslova
Abdula Šahid (Abdulla Shahid)
Datum uspostavljanja bilateralnih odnosa
1. mart 1975. godine

Politički odnosi

Odnosi Republike Srbije i Republike Maldivi zasnovani su na prijateljstvu i saradnji uspostavljenim u okviru Pokreta nesvrstanih i imaju značajan potencijal za unapređenje u različitim oblastima, za šta postoji obostrani interes dveju država.
Iako u prethodnoj deceniji između dve države nije bilo razmene zvaničnih poseta na najvišem nivou, kao ni na nivou ministara spoljnih poslova, poslednjih godina došlo je do napretka u intenzitetu međusobnih kontakata. Tokom Maldivskog partnerskog foruma, 17-18. juna 2019, tadašnji ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije Z. Đorđević je, između ostalih, imao razgovore sa predsednikom Republike Maldivi I.M. Solihom i predsednikom maldivskog Parlamenta M. Našidom.

 

Ekonomski odnosi

Ekonomska saradnja nije ugovorno regulisana i veoma je skromnog obima.
U periodu januar-novembar 2020. godine ostvarena je ukupna robna razmena u vrednosti 489.000 evra, od čega je naš izvoz 78.000 evra, a uvoz 411.000 evra.
Robna razmena u 2019. iznosila je 357 000 evra, od čega je naš izvoz bio 70 000 evra, a uvoz 287 000 evra.

 

Ugovorno stanje -

 

Kontakti

Ambasada Republike Srbije u Nju Delhiju pokriva Republiku Maldivi na nerezidencijalnoj osnovi: http://www.newdelhi.mfa.gov.rs/

Visoka komisija Republike Maldivi u Londonu (Velika Britanija) pokriva Republiku Srbiju na nerezidencijalnoj osnovi: https://www.maldiveshighcommission.uk/

Kontakt u MSP – Odeljenje za Aziju, Australiju i Pacifik (ODAZAP); Tel. 011/306 8345; E-pošta: odazap@mfa.rs.