Званичан назив
РЕПУБЛИКА МОЛДАВИЈА
Државно уређење
Република
Главни град
Кишињев
Шеф државе
Маја Санду
Председник Владе
Наталија Гаврилица
Министар спољних послова
Нику Попеску
Датум успостављања билатералних односа
15. март 1995. године.

Политички односи

Савремени политички односи између две земље су традиционално пријатељски, без отворених питања, али недовољно развијени.
Међусобне посете су ретке, а политички дијалог се углавном одвија у оквиру међународних и регионалних скупова.
Приликом званичне посете Београду 2. и 3. септембра 2017, тадашњи потпредседник Владе и МИП Р. Молдавије А. Галбур састао се са тадашњим првим потпредседником Владе и МСП Р. Србије И. Дачићем. И. Дачић је боравио у радној посети Молдавији октобра 2016.
Србија и Молдавија имају међусобне везе које потичу још из прве половине XV века. Захваљујући брачним везама између српске и молдавске властеле подигнуте су бројне цркве и манастири у Молдавији, а даривани су и манастири у Србији. Припадници српског и молдавског народа учествовали су у заједничкој борби против Турака. После пропасти Првог српског устанка, у Бесарабији се населило око хиљаду српских породица, међу којима и истакнути учесници устанка (Јаков Ненадовић, Петар Добрњац, старији Карађорђев син Алекса Петровић).

 

Економски односи

У 2020. робна размена је износила 38,746 милиона евра, од чега је извоз 22,799 милиона евра, а увоз 15,947 милиона евра. Наш извоз је повећан за 30,9%, док је увоз забележио раст од 50,5%. У 2019. робна размена је износила 28,011 милиона ЕУР (наш извоз 17,416 милиона, а увоз 10,595 милиона ЕУР).
У структури извоза доминирају битумен и остаци од нафте, покривачи подова, тапети, сушаре за пољопривредне производе, хартија и картон премазани пластиком, лекови, плоче влакнасте од дрвета, делови за машине, док у увозу сетови проводника за паљење, жица, котурови, остали електрични проводници, памук штампани, памук бељени и остале тканине.

 

Уговорно стање

Тренутно је на снази 12 међудржавних докумената, међу којима су најважнији:

  • Споразум о међународном друмском саобраћају;
  • Споразум о сарадњи у области одбране.

У наредном периоду планирано је потписивање неколико билатералних споразума између Републике Србије и Молдавије.

 

Контакти

Амбасада Републике Србије у Букурешту: srb.emb.romania@mfa.rs

Амбасада Републике Молдавије у Букурешту: https://romania.mfa.gov.md

Министарство спољних послова Републике Србије, Одељење за Русију и Евроазију, Тел: 011/306-8349; Е-пошта: orev@mfa.rs