Званичан назив
КРАЉЕВИНА НОРВЕШКА
Државно уређење
Парламентарна монархија
Главни град
Осло
Шеф државе
краљ Харалд Пети (Harald V)
Председник Владе
Јонас Г. Сторе (Mr. Jonas Gahr Støre)
Министар спољних послова
Аникен Хитфелд (Mrs. Anniken Huitfeldt)
Датум успостављања билатералних односа
1917. године

Политички односи

Билатералне односе са Норвешком карактерише позитиван тренд. Политички дијалог је развијен и континуиран уз размену посета на високом и највишем нивоу.
Током радне посете председника Владе Р. Србије А. Брнабић Норвешкој 2017.године, одржани су састанци са премијерком К. Норвешке Е. Солберг и МИП И. М. ЕриксенСореиде. Посета тадашњег ППВ и МСП И. Дачића је реализована 2017.године. МИП К. Норвешке И. Е. Сореиде је посетила Р. Србију 24. јуна 2019.године и имала одвојен разговоре са ПР РС А. Вучићем, ПВ РС А. Брнабић и тадашњим ППВ и МСП И. Дачићем.Премијерка Е. Солберг је посетила Р. Србију 2018. године и том приликом је разговарала са председником Србије А. Вучићем и председником Владе Р. Србије А. Брнабић.

 

Економски односи

У периоду јануар–април 2022. г. робна размена је износила  32,71 млн. евра (извоз 9, а увоз 23,71 млн. евра). У 2021. г. робна размена је износила 142,64 млн. евра (извоз 26,1 млн. евра, а увоз 116,54 млн. евра). У 2020. г. робна размена је износила 68,11 млн евра (извоз 18,71, а увоз 49,41 млн евра).
Највећи домет сарадње Србије и Норвешке остварен је у области инвестиција у износу од 1,36 милијарди евра. Значајна су улагања компанијаRAPPMarineAS, EMISOFT и Elopak.
Норвешка је један од највећих билатералних донатора у Србији: Различитим програмима помоћи нашој држави, кроз донације и техничку помоћ у протеклих 15 година обезбедила је око 216 милиона евра развојне помоћи.

 

Уговорно стање

На снази су 23 билатерална уговора, а посебну важност имају:

Уговор између Републике Србије и Краљевине Норвешке о избегавању двоструког опорезивања и спречавању пореске евазије у односу на порезе на доходак

Конвенција о социјалном осигурању (између Југославије и Норвешке)

Споразум између Краљевине Норвешке и СМ СЦГ о регулисању начина отплате неалоцираног дуга СФРЈ Краљевини Норвешкој

Протокол о донацији између Министарства одбране Републике Србије и Министарства одбране К. Норвешке

 

Контакти

Амбасада Републике Србије у Ослу: http://www.oslo.mfa.gov.rs/ 

Амбасада Краљевине Норвешке у Београду: https://www.norway.no/en/serbia/ 

Министарство спољних послова Републике Србије: Одељење за Европу, Тел: 011 306 8326, Е-пошта: oev@mfa.rs