Zvaničan naziv
KRALjEVINA NORVEŠKA
Državno uređenje
Parlamentarna monarhija
Glavni grad
Oslo
Šef države
kralj Harald Peti (Harald V)
Predsednik Vlade
Jonas G. Store (Mr. Jonas Gahr Støre)
Ministar spoljnih poslova
Aniken Hitfeld (Mrs. Anniken Huitfeldt)
Datum uspostavljanja bilateralnih odnosa
1917. godine

Politički odnosi

Bilateralne odnose sa Norveškom karakteriše pozitivan trend. Politički dijalog je razvijen i kontinuiran uz razmenu poseta na visokom i najvišem nivou.
Tokom radne posete predsednika Vlade R. Srbije A. Brnabić Norveškoj 2017.godine, održani su sastanci sa premijerkom K. Norveške E. Solberg i MIP I. M. EriksenSoreide. Poseta tadašnjeg PPV i MSP I. Dačića je realizovana 2017.godine. MIP K. Norveške I. E. Soreide je posetila R. Srbiju 24. juna 2019.godine i imala odvojen razgovore sa PR RS A. Vučićem, PV RS A. Brnabić i tadašnjim PPV i MSP I. Dačićem.Premijerka E. Solberg je posetila R. Srbiju 2018. godine i tom prilikom je razgovarala sa predsednikom Srbije A. Vučićem i predsednikom Vlade R. Srbije A. Brnabić.

 

Ekonomski odnosi

U periodu januar–april 2022. g. robna razmena je iznosila  32,71 mln. evra (izvoz 9, a uvoz 23,71 mln. evra). U 2021. g. robna razmena je iznosila 142,64 mln. evra (izvoz 26,1 mln. evra, a uvoz 116,54 mln. evra). U 2020. g. robna razmena je iznosila 68,11 mln evra (izvoz 18,71, a uvoz 49,41 mln evra).
Najveći domet saradnje Srbije i Norveške ostvaren je u oblasti investicija u iznosu od 1,36 milijardi evra. Značajna su ulaganja kompanijaRAPPMarineAS, EMISOFT i Elopak.
Norveška je jedan od najvećih bilateralnih donatora u Srbiji: Različitim programima pomoći našoj državi, kroz donacije i tehničku pomoć u proteklih 15 godina obezbedila je oko 216 miliona evra razvojne pomoći.

 

Ugovorno stanje

Na snazi su 23 bilateralna ugovora, a posebnu važnost imaju:

Ugovor između Republike Srbije i Kraljevine Norveške o izbegavanju dvostrukog oporezivanja i sprečavanju poreske evazije u odnosu na poreze na dohodak

Konvencija o socijalnom osiguranju (između Jugoslavije i Norveške)

Sporazum između Kraljevine Norveške i SM SCG o regulisanju načina otplate nealociranog duga SFRJ Kraljevini Norveškoj

Protokol o donaciji između Ministarstva odbrane Republike Srbije i Ministarstva odbrane K. Norveške

 

Kontakti

Ambasada Republike Srbije u Oslu: http://www.oslo.mfa.gov.rs/ 

Ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu: https://www.norway.no/en/serbia/ 

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije: Odeljenje za Evropu, Tel: 011 306 8326, E-pošta: oev@mfa.rs