Званичан назив
РЕПУБЛИКА ТАЏИКИСТАН
Државно уређење
Република
Главни град
Душанбе
Датум успостављања билатералних односа
9. септембар 1995. године.

Политички односи

Односи између Србије и Таџикистана су добри и пријатељски, без отворених питања.
МИП Р. Таџикистан С. Мухридин посетио је Р. Србију 29-30. јануара 2020. поводом обележавања 25 година од успостављања дипломатских односа Србије и Таџикистана. Поред сусрета са тадашњим првим потпредседником Владе и МСП И. Дачићем, имао је сусрете и председником Р. Србије А. Вучићем, председником Владе Р. Србије А. Брнабић и тадашњом председницом Народне скупштине Р. Србије М. Гојковић. Посета таџикистанског МИП је била прва билатерална посета на министарском нивоу од успостављања дипломатских односа.

 

Економски односи

Економска сарадња је скромна и базира се на робној размени. У 2021. укупна робна размена је износила око 17,585 милиона УСД (14,595 милиона евра), од чега је извоз 1,335 милиона УСД (1,121 милиона евра), а увоз 16,250 милиона УСД (13,474 милиона евра). Наш извоз је смањен за 38%,док је увоз повећан за око 278%. Током 2020. укупан ниво робне размене између две земље износи око 6,45 милиона УСД, при чему је Србија извезла робу у вредности од око 2,15 милиона УСД, док је увоз био око 4,30 милиона УСД. Наш извоз је повећан за 82,07%, док је увоз повећан 57 пута. Током 2019. укупан ниво робне размене између две земље износи око 1,2 милиона УСД, при чему је Србија извезла робу у вредности од око 1,15 милион УСД, док је увоз био око 75 хиљада УСД.

Србија извози у Таџикистан погонске машине и моторе, репроматеријал за кланичну индустрију, конструкције и делове од алуминијума, уређаје за хлађење и замрзавање, као и саднице јестивог воћа и осталог биља и др. Таџикистан у Србију извози алуминијум и његове легуре, обојене просте метале и текстилне производе.

 

Уговорно стање

У плану је потписивање неколико међудржавних споразума са таџикистанском страном у наредном периоду.

Србија и Таџикистан за сада имају потписана свега два билатерална споразума и то:

  • Споразум о трговини и економској сарадњи;
  • Споразум о формирању међувладиног комитета за трговину, економску и научно-техничку сарадњу.

 

Контакти

Амбасада Републике Србије у Москви: http://www.moskva.mfa.gov.rs

Амбасада Републике Таџикистан у Москви: https://www.tajembassy.ru

Министарство спољних послова Републике Србије, Одељење за Русију и Евроазију, Тел: 011/306-8349; Е-пошта: orev@mfa.rs