Zvaničan naziv
REPUBLIKA TADžIKISTAN
Državno uređenje
Republika
Glavni grad
Dušanbe
Datum uspostavljanja bilateralnih odnosa
9. septembar 1995. godine.

Politički odnosi

Odnosi između Srbije i Tadžikistana su dobri i prijateljski, bez otvorenih pitanja.
MIP R. Tadžikistan S. Muhridin posetio je R. Srbiju 29-30. januara 2020. povodom obeležavanja 25 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Tadžikistana. Pored susreta sa tadašnjim prvim potpredsednikom Vlade i MSP I. Dačićem, imao je susrete i predsednikom R. Srbije A. Vučićem, predsednikom Vlade R. Srbije A. Brnabić i tadašnjom predsednicom Narodne skupštine R. Srbije M. Gojković. Poseta tadžikistanskog MIP je bila prva bilateralna poseta na ministarskom nivou od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

 

Ekonomski odnosi

Ekonomska saradnja je skromna i bazira se na robnoj razmeni. U 2021. ukupna robna razmena je iznosila oko 17,585 miliona USD (14,595 miliona evra), od čega je izvoz 1,335 miliona USD (1,121 miliona evra), a uvoz 16,250 miliona USD (13,474 miliona evra). Naš izvoz je smanjen za 38%,dok je uvoz povećan za oko 278%. Tokom 2020. ukupan nivo robne razmene između dve zemlje iznosi oko 6,45 miliona USD, pri čemu je Srbija izvezla robu u vrednosti od oko 2,15 miliona USD, dok je uvoz bio oko 4,30 miliona USD. Naš izvoz je povećan za 82,07%, dok je uvoz povećan 57 puta. Tokom 2019. ukupan nivo robne razmene između dve zemlje iznosi oko 1,2 miliona USD, pri čemu je Srbija izvezla robu u vrednosti od oko 1,15 milion USD, dok je uvoz bio oko 75 hiljada USD.

Srbija izvozi u Tadžikistan pogonske mašine i motore, repromaterijal za klaničnu industriju, konstrukcije i delove od aluminijuma, uređaje za hlađenje i zamrzavanje, kao i sadnice jestivog voća i ostalog bilja i dr. Tadžikistan u Srbiju izvozi aluminijum i njegove legure, obojene proste metale i tekstilne proizvode.

 

Ugovorno stanje

U planu je potpisivanje nekoliko međudržavnih sporazuma sa tadžikistanskom stranom u narednom periodu.

Srbija i Tadžikistan za sada imaju potpisana svega dva bilateralna sporazuma i to:

  • Sporazum o trgovini i ekonomskoj saradnji;
  • Sporazum o formiranju međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju.

 

Kontakti

Ambasada Republike Srbije u Moskvi: http://www.moskva.mfa.gov.rs

Ambasada Republike Tadžikistan u Moskvi: https://www.tajembassy.ru

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije, Odeljenje za Rusiju i Evroaziju, Tel: 011/306-8349; E-pošta: orev@mfa.rs