ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Потребна виза
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза

  

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19

Сва ограничења у вези са вирусом COVID-19 су скинута. Путовање и транзит у Таџикистану су дозвољени.

Стране путне исправе (пасоши) морају да буду важеће најмање 3 месеца од датума доласка у Таџикистан и да има две празне странице. У случају истекле визе, странац не може напустити Таџикистан, а може бити  и кажњен.

Редовни комерцијални летови за и из Душанбеа су обновљени. Негативан ПЦР тест више није услов за укрцавање на летове за излазак из Таџикистана.

Копнени гранични прелази између Таџикистана и Киргистана, Кине и Авганистана званично су затворени за стране путнике. Бројни гранични прелази са Узбекистаном отворени су за стране путнике са визама, као и за држављане Таџикистана и Узбекистана. Копнена граница између Таџикистана и Авганистана тренутно остаје затворена.

За улазак у Горно-Бадахшански Аутономни Регион, како из унутрашњости тако и изван Таџикистана, потребна је посебна дозвола унапред поред важеће таџикистанске визе. Дозволу се може добити и од  Министарства спољних послова или Канцеларије за визе и регистрације у Таџикистану.

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ
Држављанима Р. Србије, за све врсте путних исправа, потребна је виза за улазак у земљу која се добија у дипломатско - конзуларним представништвима Таџикистана у иностранству. За детаљније информације потребно је обратити се Амбасади Таџикистана у Москви.

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ
Није закључен социјални споразум.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ:

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Не тражи се посебна вакцинација приликом уласка.

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Политичко-безбедносна ситуација у Таџикистану је у знатној мери стабилна, с тим да потенцијални дестабилизирајући фактор представљају радикалне исламистичке групе које су, за сада, под контролом. С обзиром на постојање одређеног степена криминала према страним туристима, препоручују се мере опреза.

ТРАНСПОРТ – Главни аеродром је у Душанбеу. Постоји свакодневна веза са Москвом, као и летови око три пута недељно са Алма Атом, Новосибирском, Бишкеком, Самаром, Санкт-петербургом, Њу Делхијем, Истанбулом и Техераном. Путеви нису у најбољем стању.

ОСТАЛО – Национална валута је сомони(TJS).
У Москви постоји Амбасада Републике Таџикистан за директне контакте ( +7 495 690-41-86).

Контакти:

Приликом боравка у Таџикистану, за конзуларну помоћ и заштиту, можете се обратити Амбасади Републике Србије у Москви, Руска Федерација, која на нерезиденцијалној основи покрива Таџикистан, путем контакт телефона: +7495-988-66-45 и електронске адресе: ambasada.moskva@mfa.rskonzularno.moskva@mfa.rs