ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Потребна виза
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза

  

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19

Границе Таџикистана су затворене. Међународни летови су обновљени са Уједињеним Арапским Емиратима, Турском, Русијом и Узбекистаном. Улазак је омогућен једино ваздушним путем. Транзит је дозвољен.
Страним држављанима је за путовање у Таџикистан потребна важећа виза и негативан ПЦР тест, не старији од 72 сата. Признаје се искључиво тест бриса на COVID-19 (ПЦР), док се резултати других тестова не прихватају. Путници имају обавезу самоизолације у трајању од 3 дана по уласку Таџикистан.
Страни држављани који су примили вакцину против COVID-19 могу прећи границу Таџикистана само уз одговарајући сертификат. Друга доза мора бити примљена најмање 30 дана пре преласка границе. Признате вакцине су: Pfizer-BioNTech Comirnaty, Moderna, AstraZeneca, Sputnik V, Sinovac, CoronaVac.
За излазак из Таџикистана неопходан је негативан ПЦР тест.

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ
Држављанима Р. Србије, за све врсте путних исправа, потребна је виза за улазак у земљу која се добија у дипломатско - конзуларним представништвима Таџикистана у иностранству. За детаљније информације потребно је обратити се Амбасади Таџикистана у Москви.

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ
Није закључен социјални споразум.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ:

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Не тражи се посебна вакцинација приликом уласка.

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Политичко-безбедносна ситуација у Таџикистану је у знатној мери стабилна, с тим да потенцијални дестабилизирајући фактор представљају радикалне исламистичке групе које су, за сада, под контролом. С обзиром на постојање одређеног степена криминала према страним туристима, препоручују се мере опреза.

ТРАНСПОРТ – Главни аеродром је у Душанбеу. Постоји свакодневна веза са Москвом, као и летови око три пута недељно са Алма Атом, Новосибирском, Бишкеком, Самаром, Санкт-петербургом, Њу Делхијем, Истанбулом и Техераном. Путеви нису у најбољем стању.

ОСТАЛО – Национална валута је сомони(TJS).
У Москви постоји Амбасада Републике Таџикистан за директне контакте ( +7 495 690-41-86).

Контакти:

Приликом боравка у Таџикистану, за конзуларну помоћ и заштиту, можете се обратити Амбасади Републике Србије у Москви, Руска Федерација, која на нерезиденцијалној основи покрива Таџикистан, путем контакт телефона: +7495-988-66-45 и електронске адресе: ambasada.moskva@mfa.rskonzularno.moskva@mfa.rs