VIZNI REŽIM
 

Diplomatski i službeni pasoši: Viza nije potrebna za boravak do 90 dana u periodu od šest meseci
Obični pasoši i druge putne isprave: Viza nije potrebna za boravak do 90 dana u periodu od šest meseci
Napomena: Za nosioca putnog lista u tranzitu nije neophodna viza

 

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE
Uslov za ulazak državljana R. Srbije u Kneževinu Andoru je da poseduju važeću putnu ispravu, koja mora da važi najmanje tri meseca nakon planiranog datuma za napuštanje njene teritorije. Putnici koji ne ispunjavaju ove kriterijume biće vraćeni sa granice.
Nosiocima biometrijskih pasoša R. Srbije nije potrebna viza za boravak do 90 dana u periodu od šest meseci. Bezvizni režim se ne odnosi na nosioce putnih isprava Republike Srbije koje je izdao MUP RS - Koordinaciona uprava.
S obzirom da Kneževina Andora ne pripada EU, carinski propisi ograničavaju količinu i vrednost pojedinih roba, koja se iznosi prilikom povratka u matičnu zemlju. Punoletnim licima dozvoljeno je iznošenje 1 kg. kafe, 1,5 lit. alkoholnih pića koja sadrže više od 22% alkohola ili 3 lit. sa manje od 22% alkohola (vina, šampanjci), 5 lit. stonog vina, 300 cigara, 75 cigarilosa, ili 400 grama duvana na savijanje.
Prehrambeni proizvodi mogu se izvesti u vrednosti do 300 evra po osobi, 2,5 kg. mleka u prahu, 3 kg. kondenzovanog mleka, 6 kg. svežeg mleka, 1. kg putera, 4 kg. sira, 5 kg. šećera i slatkiša, 5 kg. mesa.
Što se tiče industrijskih proizvoda može se izvesti robe u vrednosti od 900 evra po punoletnoj osobi, dok mlađi od 15 godina mogu izvesti robu u vrednosti do 450 evra. Može se izvesti 75 g. parfema i 375 ml. kolonjske vode.
Ukoliko vodite sa sobom kućnog ljubimca neophodan je pasoš, potvrda veterinara da je životinja vakcinisana protiv besnila i da životinja ima mikročip ili pečat.
 

SOCIJALNI SPORAZUMI
Nije zaključen socijalni sporazum.

KORISNE INFORMACIJE

ZDRAVSTVENA SITUACIJA – Kneževina Andora raspolaže sa kompletnim zdravstvenim sistemom, koji pokriva celu teritoriju sa razgranatom mrežom apoteka, koje imaju jednokratno radno vreme.

BEZBEDNOSNA SITUACIJA – Kneževina Andora je smatra bezbednom zemljom, stopa delikvencije je veoma niska.

TRANSPORT – Kneževina Andora nema sopstveni aerodrom, ali najbliži međunarodni aerodromi se nalaze u radijusu od oko 200 km. Barselona (Barcelona), Hirona (Girona), Ljeida (Lleida) u Španiji i Tuluz (Toulouse) u Francuskoj.
Tokom turističkog boravka u Kneževini Andori možete da upravljate motornim vozilom sa vozačkom dozvolom R. Srbije do šest meseci, preporučuje se međunarodna vozačka dozvola, mada tolerišu i vožnju novom nacionalnom vozačkom dozvolom. U koliko putujete vozilom iz R. Srbije neophodno je osiguranje.
Do Kneževine Andore se može doći i linijama španske železnice RENFE ili francuske železnice SNCF.
Autobuske linije su svakodnevne iz raznih gradova Španije, Francuske i Portugalije i sve informacije o polascima i cenama možete pronaći na sajtu www.mobilitat.ad.

Granični prelazi sa Španijom i Francuskom su otvoreni 24 sata.

OSTALO – Lokalna valuta je evro. Moguće je koristiti platne kartice naših banaka – viza, master, kao i amerikan ekspres. Prilikom kupovine platnom karticom obavezno je pokazati pasoš.
Zvanični jezik u Kneževini Andori je katalonski, mada je uobičajena i upotreba španskog, francuskog i portugalskog jezika. U svim prodavnicama u upotrebi je i engleski jezik.

Kontakti:
Prilikom boravka u Kneževini Andori za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije u Madridu, koja na nerezidecijalnoj osnovi pokriva Kneževinu Andoru, putem sledećih kontakt telefona: +3491/563-50-45, +3491/563-50-46, +3491/564-22-50, +3491/562-60-40 i elektronskih adresa: ambasada.madrid@mfa.rs; konz.madrid@mfa.rs