VIZNI REŽIM

Diplomatski i službeni pasoši: Viza nije potrebna za boravak do 90 dana
Obični pasoši i druge putne isprave: Potrebna viza
Napomena: Za nosioca putnog lista u tranzitu neophodna je viza

 

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE    
U Angolu se može ući preko međunarodnog aerodroma 4. Februar u Luandi ili kopnenim putem iz neke od susednih zemalja. Zahtev za vizu se podnosi u Ambasadi R. Angole u Beogradu ili putem internet sajta http://www.smevisa.gov.ao/. Počev od 26.10.2023. godine nije obavezno posedovanje sertifikata o vakcinaciji protiv žute groznice (žuti karton). Rok važenja pasoša radi turističkog putovanja mora biti duži od 6 meseci.

SOCIJALNI SPORAZUMI    
Nije zaključen socijalni sporazum.

KORISNE INFORMACIJE:
    
ZDRAVSTVENA SITUACIJA –
Prisutna je malarija zbog čega je neophodno poneti preparat protiv ujeda komaraca (tropikal, ne obični) i nanositi ga češće tokom dana. Nosite odeću svetlih boja koja pokriva telo (duge pantalone, duge košulje).Ishrana je bezbedna isključivo u hotelima ili boljim restoranima, a pije se samo flaširana voda.
Zbog vrlo skupih zdravstvenih usluga uputno je imati zdravstveno putno osiguranje.

BEZBEDNOSNA SITUACIJA – Stopa kriminala je visoka, posebno pljačke i krađe. Oružane pljačke i krađe dešavaju se uglavnom u Luandi, ali i u drugim gradovima u zemlji, u bilo koje doba dana i noći, čak i u živahnom okruženju, poput trgovačkih centara, restorana i hotela i oko njih. Naročito se u Luandi vrše napadi na vozila tokom saobraćajne gužve. Bez obzira na doba dana, ove napade uglavnom izvode naoružani počinioci na skuterima. Stranci su preferirana meta krađe i pljačke. Počinioci ne ciljaju samo novac, već i kreditne kartice i mobilne telefone. 

TRANSPORT – Javni gradski saobraćaj gotovo da ne postoji. Uglavnom se radi o kombi prevozu koji  koriste isključivo lokalno stanovništvo. Taksi prevoz je razvijen i pouzdan, a vozila se mogu poručivati pozivanjem centrale ili putem SMS poruka. Tokom turističkog boravka u Angoli možete da upravljate motornim vozilom isključivo sa međunarodnom vozačkom dozvolom.

OSTALO – Novčana jedinica je kvanza (AOA), a od stranih valuta uglavnom se razmenjuju EVRO i USD. Devize je najsigurnije razmeniti u hotelu ili ovlašćenim menjačnicama. Strane platne kartice se mogu koristiti u hotelima, boljim restoranima, hiper marketima i ekskluzivnim radnjama i buticima.

Kontakti:   
Prilikom boravka u R. Angoli, za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije u Luandi, putem sledećeg kontakt telefona:+244 222 321 421, 222 327 240, 222 320 393, kao i na broj mobilnog telefona + 244 945 904 912 i elektronske adrese srb.emb.angola@mfa.rs