VIZNI REŽIM

Diplomatski i službeni pasoši: Viza nije potrebna za boravak do 90 dana
Obični pasoši i druge putne isprave: Potrebna viza
Napomena: Za nosioca putnog lista u tranzitu veza nije neophodna ukoliko ne napušta međunarodnu zonu tranzitnog aerodroma u Bangladešu. U svim drugim slučajevima je neophodna

 

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE
Državljani Republike Srbije mogu ući u NR Bangladeš uz dokaz o potpunoj vakcinaciji vakcinom odobrenom od strane SZO (jedna ili dve doze u zavisnosti od vakcine). Nevakcinisanim putnicima dozvoljen je ulazak uz negativan PCR test urađen u roku od 72 sata od vremena polaska. Za decu mlađu od 12 godina nije neophodan PCR test. Kada putuju sa porodicom, moraće da poštuju iste zdravstvene formalnosti koje će se odnositi i na članove porodice po dolasku.
Obavezno je da svaki putnik u roku od 3 dana od dana polaska za Bangladeš popuni Obrazac zdravstvene deklaracije (Health Declaration Form (HDF), koji se može preuzeti na linku http://healthdeclaration.dghs.gov.bd, a zatim popunjen sa QR kodom i odštampati.
Putnici u tranzitu koji napuštaju tranzitni aerodrom, moraju poneti novi Health Declaration Form (HDF) pre sledeće provere-na tranzitnom aerodromu.
Bez obzira da li je vakcinisan ili nevakcinisan, ako se kod putnika otkriju simptomi po dolasku, biće podvrgnut PCR /Antigen testu od strane zdravstvene službe. Ako rezultat testa bude pozitivan, putnik će biti poslat u izolaciju u ustanovu koju imenuje vlada ili hotel o svom trošku. PCR /Antigen  test biće sproveden nakon 7 (sedam) dana a putnik će biti pušten kada rezultat testa bude negativan. Karantin će obezbediti odgovarajuće vladine agencije.
Putnici koji imaju simptome Covid-19 moraju kontaktirati zdravstveni centar pre nego što krenu na put.

SOCIJALNI SPORAZUMI
Nije zaključen socijalni sporazum.

KORISNE INFORMACIJE

ZDRAVSTVENA SITUACIJA – Vakcinacija nije obavezna (izuzev u gore navedenom slučaju žute groznice) s tim što se pre dolaska u Bangladeš često preporučuje primanje vakcina protiv hepatitisa A, hepatitisa B, tifusa, besnila. Opšta sanitarna situacija u Bangladešu je složena i zahteva visoki oprez prilikom konzumiranja vode, hrane i održavanja lične higijene. Ne preporučuje se konzumiranje vode sa česme nego isključivo flaširane vode. Konzumiranje hrane kupljene od uličnih prodavaca, takođe, nije preporučljivo zbog nepostojanja sanitarne kontrole. Hrana koja se jede bi trebalo da bude termički obrađena, a u svežem obliku samo na mestima koja ispunjavaju potrebne higijenske uslove. Neophodno je redovno, a naročito pre jela, prati ruke sapunom i vodom ili, ukoliko to nije izvodljivo, koristiti za to predviđena dezinfekciona sredstva.
Poseban aspekt zdravstvene situacije u Bangladešu predstavljaju opasnosti od bolesti koje prenose komarci - malarije i dengi groznice. Malarija je uglavnom ograničena na pojedina ruralna područja, naročito u oblasti Čitagong, dok je dengi groznica česta pojava kako u seoskim tako i gradskim sredinama, uključujući i Daku. Preporučuje se preduzimanje preventivnih mera, prvenstveno u vidu korišćenja krema protiv ujeda komaraca i nošenja odgovarajuće garderobe sa dugim rukavima i nogavicama prilikom boravka napolju, odnosno zaštita prostorija prilikom boravka u zatvorenom prostoru (zatvaranje prozora koji nemaju mreže za komarce, korišćenje električnih aparata protiv komaraca i sl.)

BEZBEDNOSNA SITUACIJA – Državljanima R. Srbije koji borave ili nameravaju da putuju u Bangladeš, usled opasnosti od mogućih terorističkih napada, savetujemo dodatne mere opreza. Postoje indicije da ciljevi terorističkih napada mogu da budu mesta masovnih okupljanja, uključujući hotele, restorane i barove, turističke lokacije, pijace i tržne centre, koje većinom posećuju turisti.
Našim građanima se savetuje da prate informacije u sredstvima javnog informisanja i da se pridržavaju uputstava lokalnih organa i sarađuju sa njima.
Klimatske prilike u Bangladešu su suptropske sa mogućnošću pojave ekstremnih vremenskih nepogoda poput ciklona. U monsunskom periodu, koji je uobičajen od juna do septembra, česte su obimne poplave, što može da utiče na promenu plana boravka, odnosno putovanja. Bangladeš može da bude izložen opasnosti od cunamija. U ovakvim situacijama, po izdavanju upozorenja o opasnosti od strane Vlade Bangladeša, potrebno je pratiti uputstva koja emituju lokalna sredstva javnog informisanja i ponašati se u skladu sa njima.
Potrebno je voditi računa o poštovanju lokalnih običaja i pridržavati se istih.

TRANSPORT – Železnička mreža, iako pokriva gotovo celu teritoriju zemlje, ima relativno staru infrastrukturu. Železnički saobraćaj sa generalno odvija sporo, sa čestim zastojima i zakašnjenjima.
Drumski saobraćaj u Bangladešu karakteriše izuzetno gust saobraćaj, što je posebno izraženo na putevima u gradskim zonama, gde saobraća veliki broj automobila, autobusa, kamiona, rikši, pešaka. Za upravljanje motornim vozilom potrebno je posedovanje međunarodne vozačke dozvole pri čemu se, usled specifičnih saobraćajnih uslova, preporučuje da se upravljanje vozilom prepusti lokalnim vozačima. Prilikom vožnje noću treba biti naročito pažljiv, s obzirom da mnoga vozila nemaju svetla ili voze sa dugim svetlima i tako otežavaju saobraćaj. Ulična rasveta je slabo razvijena, kako u seoskim tako i gradskim sredinama.
Putovanje rečnim i morskim trajektima, ukoliko postoji potreba za korišćenjem ovih prevoznih sredstava, zahteva takođe odgovarajući oprez s obzirom da broj putnika često prevazilazi njihove kapacitete, te stoga postoji opasnost od prevrtanja ili incidenata druge vrste, što je naročito izraženo za vreme religijskih festivala i drugih praznika.

OSTALO – Novčana valuta u Bangladešu je bangladežanska taka (BDT). U svim većim gradovima u Bangladešu (Daka, Čitagong, Bogra, Silet, Narajangandž, Kulna) postoje bankomati – ATM (dostupni uglavnom u filijalama "Standard Chartered Bank" i u nekim većim hotelima).
Lokalna pravila ponašanja i oblačenja nalažu poštovanje tradicije, običaja i važećih propisa u svim prilikama i potrebu da stranac svojim postupcima ni na koji način ne uvredi kulturu ili religiozna uverenja lokalnog stanovništva, posebno za vreme meseca Ramazana ili prilikom posete verskim objektima. Kodeks oblačenja i žena i muškaraca podrazumeva jednostavan stil odevanja, prilagođen ovdašnjim, kako kulturološkim, tako i klimatskim prilikama.

Kontakti:
Prilikom boravka u Bangladešu, za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije u Republici Indiji, putem sledećeg kontakt telefona: +91 11 26872095 i elektronske adrese: embassyofserbiadelhi@hotmail.com, koja na nerezidencijalnoj osnovi pokriva Bangladeš.