VIZNI REŽIM
 

Diplomatski i službeni pasoši: Potrebna viza
Obični pasoši i druge putne isprave: Potrebna viza
Napomena: Za nosioca putnog lista u tranzitu neophodna je viza

 

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE
Vize su potrebne, uključujući i za nosioce putnog lista u tranzitu, ali samo ako napušta aerodromsku međunarodnu zonu. Rok važenja pasoša radi putovanja mora biti 6 meseci od dana planiranog ulaska. Dodatno, moraju postojati dve slobodne stranice u pasošu prilikom ulaska u zemlju. Trenutno, za ulazak ili izlazak iz zemlje putem aviona je neophodan negativan PCRtest na COVID-19 ili će turisti biti smešteni, o njihovom trošku, u bolničke centre, u trajanju od najmanje 10. dana.

SOCIJALNI SPORAZUMI
Nije zaključen socijalni sporazum.

KORISNE INFORMACIJE

ZDRAVSTVENA SITUACIJA – Ne postoji obaveza vakcinacije lica koja dolaze u Bocvanu, osim onih koja dolaze iz regiona sa malarijom ili žutom groznicom, a prema regulativi Svetske zdravstvene organizacije. Državljani R. Srbije nisu u obavezi da podnesu potvrde o vakcinaciji ukoliko dolaze iz Srbije

BEZBEDNOSNA SITUACIJA – Imajući u vidu visoki stepen kriminala, posebno u užim gradskim centrima, ne preporučuju se samostalni izlasci u nebezbedne zone, posebno ne u večernjim časovima. U prodajnim centrima preporučuju se samo mesta koja su obezbeđena, najčešće u sklopu većih šoping centara. Iako su prostori za igranje dece bezbedni, ipak decu ne treba ispuštati iz vida. Sva javna mesta imaju obezbeđene parkinge i prilaze za lica sa posebnim potrebama i lica u invalidskim kolicima. Broj Policije je 10111, na celoj teritoriji.

TRANSPORT – Radi upravljanja motornim vozilom, pored nacionalne vozačke dozvole, neophodno je posedovati međunarodnu vozačku dozvolu, odnosno zvanični prevod iste na engleski jezik sačinjen u diplomatsko-konzularnom predstavništvu R.Srbije u JAR.
Opšti preduslov je da su nacionalna ili međunarodna vozačka dozvola izdati pre datuma odobrenja privremenog ili stalnog boravka.

OSTALO – Električna energija je 220V/50, odnosno potreban je odgovarajući adapter, koji se može kupiti u skoro svakoj samoposluzi. Mobilna telefonija, uz roming, normalno funkcioniše sa SIM karticama iz R. Srbije. Zvanični jezik je engleski.

Kontakti:
Prilikom boravka u Bocvani za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije u Pretoriji, Južna Afrika, koja na nerezidencijalnoj osnovi pokriva Bocvanu, putem sledećeg kontakt telefona: + 27 (0) 12 460 56 26 i elektronske adrese: info@srbembassy.org.za