VIZNI REŽIM

Diplomatski i službeni pasoši: Potrebna viza
Obični pasoši i druge putne isprave: Potrebna viza
Napomena: Za nosioca putnog lista u tranzitu neophodna je viza.

 

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE
Za državljane R. Srbije potrebna je viza za ulazak u Burundi. Vize za ulazak u Burundi pribavljaju se u Ambasadi Burundija u Parizu (tel.+331/4520-6061, faks:+331/4520-0311). Izdavanje vize za jedan ulaz/izlaz naplaćuje se u iznosu od 60 USD, a za vize do 90 dana sa više ulaza/izlaza 70 USD (iznosi su promenljivi od zemlje do zemlje gde ova država ima svoja predstavništva). Za dobijanje vize potrebno je posedovati „žuti karton" Svetske zdravstvene organizacije (vakcina protiv žute groznice). Pasoš za turističko putovanje mora imati važnost od 6 meseci, što važi i za regulisanje boravka u ovoj zemlji.
U zemlju je dozvoljeno unošenje 200 cigareta i 1 litar alkoholnog pića. Unošenje narkotika, pornografskog materijala i vatrenog oružja je zabranjeno. Iznošenje živih životinja, kao i proizvoda od zaštićenih životinjskih vrsta (koža, korali, slonovača itd.) je zabranjeno i može dovesti do zatvorske kazne.

SOCIJALNI SPORAZUMI
Nije zaključen socijalni sporazum.

KORISNE INFORMACIJE

ZDRAVSTVENA SITUACIJA
Savetujemo da pre polaska na putovanje proverite aktuelnu zdravstvenu situaciju na veb-sajtu Svetske zdravstvene organizacije, Regionalne kancelarije za Afriku: www.afro.who.int/health-topics.
Osim od žute groznice, postoji opasnost i od malarije u nižim predelima, kao i opasnost od ujeda insekata i gmizavaca, žutice, hepatitisa, kolere, ameba, vodenih crva itd. Kod nenaviknutih osoba može doći i do pojave visinske bolesti. Postoji rizik od bolesti koje se prenose seksualnim putem. Za piće se koristi isključivo flaširana voda. Sve informacije o aktuelnoj zdravstvenoj situaciji mogu se naći na veb-sajtu Svetske zdravstvene organizacije www.who.int .

BEZBEDNOSNA SITUACIJA – Građanima R. Srbije se savetuje dodatni oprez i praćenje informacija o bezbednosnoj situaciji uoči putovanja i tokom boravka u zemlji. Boravak u hotelima u glavnom gradu Budžumburi je bezbedan. Mogući su slučajevi pljački, razbojništava, otmica itd. Takođe, na mestima gde su velike gužve treba biti oprezan i čuvati se od džeparenja i krađa.

TRANSPORT – Jedini međunarodni aerodrom u Burundiju je u glavnom gradu Budžumburi. Železnička mreža ne postoji. Zbog nerazvijenosti putne mreže preporučuje se upotreba terenskih vozila. Za putovanja između naseljenih mesta mogu se koristiti lokalni autobusi. U Burundiju se vozi desnom stranom.

OSTALO – Preporučuje se putovanje u Burundi posredstvom turističkih agencija, dok se za individualna putovanja treba temeljnije pripremiti i informisati.
U Burundiju, sem lokalnog jezika, francuski jezik je u najširoj upotrebi.
Nacionalna valuta Burundija je burundski franak (BIF). Mogućnost upotrebe kreditnih kartica je ograničena i pre putovanja je treba proveriti. U većini hotela i vodećih restorana u Budžumburi mogu se koristiti platne kartice. Novac se lako može menjati u menjačnicama.

Kontakti:
Prilikom boravka u Burundiju za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije u Najrobiju (adresa: Benin Drive 1032, Runda, Nairobi), koja na nerezidencijalnoj osnovi pokriva Burundi, putem sledećih kontakt telefona: + 254 794 588 515; + 254 734 601 031; +254 732 755 554 i elektronskih adresa: nairobi@embassyofserbia.or.ke i consular@embassyofserbia.or.ke

(Poslednje ažurirano četvrtak, 22. april 2021.)