VIZNI REŽIM

Diplomatski i službeni pasoši: Viza nije potrebna za boravak do 90 dana
Obični pasoši i druge putne isprave: Potrebna viza

 

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE:
U Republiku Ekvatorijalnu Gvineju se uglavnom stiže avionom. Viza se pribavlja u Ambasadi Republike Ekvatorijalne Gvineje u Rimu (obično jedan ulaz, 30 dana boravka), koja na nerezidencijalnoj osnovi pokriva R. Srbiju. Pored vize za ulazak u Ekvatorijalnu Gvineju potreban je i žuti karton - potvrda o vakcinaciji protiv žute groznice.

SOCIJALNI SPORAZUMI
Nije zaključen socijalni sporazum.

KORISNE INFORMACIJE:

ZDRAVSTVENA SITUACIJA – Vakcinacija protiv hepatitisa A preporučuju se kao putna vakcinacija, a za dugoročni boravak ili posebno izlaganje takođe se preporučuje vakcinacija protiv hepatitisa B, tifusa, besnila i meningokokne bolesti. Postoji visok rizik od tropske malarije, koja se javlja gotovo u celoj zemlji, tokom cele godine. Piti samo flaširanu vodu, nikada vodu iz slavine. Ako flaširana voda nije dostupna, koristiti filtriranu, dezinfikovanu ili kuvanu vodu. Tuberkuloza i, naročito, oblici otporni na lekove su česti u Ekvatorijalnoj Gvineji, zbog čega se treba kloniti vidno bolesnih ljudi koji kašlju.

BEZBEDNOSNA SITUACIJA – Stopa kriminala je umerena u poređenju sa državama regiona. Međutim, poseban oprez je potreban u glavnom gradu Malabo i drugom po veličini gradu Bata. Pljačke osoba koje šetaju same ili spontano uzimaju taksi vozila, javljaju se povremeno, zbog čega je preporučljivo kretati se gradom u grupama. U porastu su i provale u stanove i kuće. Provalnici su često naoružani, npr. mačetama. Savet je da se ne odupirete eventualnom napadu. Ako je moguće, koristiti taksi samo sa nekim ko poznaje grad i ne deliti ga sa drugim. Poslovni ljudi, po mogućstvu, trebalo bi da koriste vozilo sa šoferom. Tokom turističkog boravka u Ekvatorijalnoj Gvineji možete da upravljate motornim vozilom isključivo sa međunarodnom vozačkom dozvolom.
Novac, lična dokumenta, vozačku dozvolu, avio karte i druge važne dokumente potrebno je dobro čuvati. Prednost davati bezgotovinskom plaćanju i nositi samo gotovinu koja se smatra dovoljnom za taj dan, bez nošenja nepotrebnih dragocenosti. Naročito bi trebalo biti oprezan u velikim gužvama.

OSTALO – Nacionalna valuta je ekvatogvinejski franak. Cene u Ekvatorijalnoj Gvineji su relativno visoke. Kreditne kartice (VIZA, Masterkard) nisu svuda prihvaćene. Bankomatiponekad prihvataju kartice samo iz nacionalnih banaka. Autentifikacija je otežana zbog loših internet veza. Sa sobom ponesite dovoljno gotovine u evrima koja se može promeniti u hotelu.

Kontakti:
Prilikom boravka u Ekvatorijalnoj Gvineji za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije u Luandi, Angola, koja na nerezidencijalnoj osnovi pokriva Ekvatorijalnu Gvineju, kontakt telefoni: +244 222 321 421, 222 327 240, 222 320 393, kao i na broj mobilnog telefona + 244 945 904 912 ili na elektronsku adresu serbiemb@netcabo.co.ao