VIZNI REŽIM
 

Diplomatski i službeni pasoši: Viza nije potrebna za boravak do 90 dana
Obični pasoši i druge putne isprave: Potrebna viza
Napomena:  Za nosioca putnog lista u tranzitu neophodna je viza

 

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE
U Gabon se uglavnom stiže avionom. Viza se pribavlja u Ambasadi Gabonske Republike u Moskvi, koja na nerezidencijalnoj osnovi pokriva R. Srbiju.
Za ulazak u zemlju je pored vize potreban i žuti karton - potvrda o vakcinaciji protiv žute groznice.

SOCIJALNI SPORAZUMI
Nije zaključen socijalni sporazum.

KORISNE INFORMACIJE

ZDRAVSTVENA SITUACIJA – Vakcinacije protiv hepatitisa A preporučuju se kao putna vakcinacija, a za dugoročni boravak ili posebno izlaganje takođe, preporučuje se vakcinacija protiv hepatitisa B, tifusa, besnila i meningokokne bolesti. U Gabonu je prisutna i denga groznica, protiv koje ne postoji ni vakcina, ni hemoprofilaksa, niti specifična terapija. Takođe, prisutna je i malarija i to tokom cele godine. Preporučuje se češće nanošenje sredstva protiv insekata na sve izložene delove tela tokom dana (denga), kao i uveče i noću (malarija). Spavati po mogućstvu ispod impregnirane mreže protiv komaraca. Nositi laganu pamučnu i sl. odeću koja pokriva telo. Medicinska nega u zemlji se ne može uporediti sa onom u Evropi. Često je vrlo problematična u pogledu tehnologije, opreme i/ili higijene, posebno u unutrašnjosti zemlje. Gabonu nedostaju iskusni lekari specijalisti, a neznatan broj govori engleski jezik, imajući u vidu da je u Gabonu zvanični jezik francuski.

BEZBEDNOSNA SITUACIJA – U većim gradovima, poput Librevila, Fransevila i Port Žentila mogu se dogoditi sitni zločini poput krađe. U poslednje vreme su češće krađe tašni i slučajevi prevara sa kreditnim karticama na bankomatima. Novac, lična dokumenta, vozačku dozvolu, avio karte i druge važne dokumente potrebno je dobro čuvati. Prednost davati bezgotovinskom plaćanju i nositi samo gotovinu koja se smatra dovoljnom za taj dan, bez nošenja nepotrebnih dragocenosti. Naročito bi trebalo biti oprezan u velikim gužvama.

TRANSPORT – Većina taksija je u lošem tehničkom stanju. Zbog čestih i ozbiljnih tehničkih kvarova i rizičnog ponašanja lokalnih vozača u vožnji, povećan je rizik od nezgoda. Vozila često nisu osvetljena, pa to još više važi noću. Zaustavite samo prazna taksi i pre ulaska u vozilo dogovorite tarifu sa vozačem. Takođe obratite pažnju na spoljnje stanje vozila. Tokom turističkog boravka u Gabonu možete da upravljate motornim vozilom isključivo sa međunarodnom vozačkom dozvolom.

OSTALO – Lokalna valuta je gabonski franak. Podizanje gotovine sa bankomata i plaćanje kreditnim karticama moguće je samo u pojedinačnim slučajevima (na primer u velikim hotelima). Preporučuje se da kod sebe imate dovoljno gotovine u evrima ili američkim dolarima i da je razmenite na aerodromu ili u bankama. Takođe, veliki hoteli za svoje goste devize menjaju prema zvaničnom kursu.

Kontakti:
Prilikom boravka u Gabonu za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije u Luandi, Angola, koja na nerezidencijalnoj osnovi pokriva Republiku Gabon, kontakt telefoni: +244 222 321 421, 222 327 240, 222 320 393, kao i na broj mobilnog telefona + 244 945 904 912 ili na elektronsku adresu serbiemb@netcabo.co.ao