VIZNI REŽIM
 

Diplomatski i službeni pasoši: Viza nije potrebna za boravak do 90 dana
Obični pasoši i druge putne isprave: Potrebna viza
Napomena:  

 

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE
Za ulazak u Gvatemalu, državljanima R. Srbije je potrebna viza. Za vize i informacije potrebno je obratiti se Ambasadi Gvatemale u Rimu.
Pribavljanje vize ili turističke propusnice na graničnom prelazu nije moguće. Rok važenja pasoša radi turističkog putovanja mora biti 6 meseci, što važi i za regulisanje boravka.
Od obaveze pribavljanja vize oslobođeni su građani koji poseduju važeću vizu SAD.
Novčani iznos preko 10.000 USD se prijavljuje. Pograničnim organima se pokazuju dokazi o posedovanju novčanih sredstava (kartice ili putnički čekovi) u iznosu od 50 USD po danu boravka.
Za unošenje lovačkog oružja potrebno je pribaviti dozvolu.
Kućni ljubimci se mogu uneti uz prezentaciju potvrde od veterinarske ustanove iz Srbije o zdravstvenom stanju i vakcinaciji protiv besnila.
Zabranjeno je unošenje hrane.

SOCIJALNI SPORAZUMI
Nije zaključen socijalni sporazum.

KORISNE INFORMACIJE

ZDRAVSTVENA SITUACIJA – Opšta sanitarna situacija je dobra. Ne postoje obavezne vakcine, niti vakcinacije koje se preporučuju. Preporučuje putno zdravstveno osiguranje.
Preporučuje se flaširana voda i izbegavanje ishrane na uličnim kioscima. U tropskim predelima se mora obratiti pažnja na mogućnost uboda insekata, posebno komaraca, prenosioca zaraznih bolesti, zbog čega se preporučuje upotreba repelenata.

BEZBEDNOSNA SITUACIJA – Rizici od kriminala su visoki, zbog čega je potrebna povećana pažnja. Turistička područja su uglavnom sigurna i zaštićena. Ne preporučuje se nošenje nakita na ulici, kao ni odlazak u periferna područja.
Iako je u pitanju trusno područje, zemljotresi nisu česti, ali su zato vulkani uvek aktivni. Kišna sezona traje od juna do septembra. Preporučuje se lagana odeća cele godine (temperatura ne silazi ispod 20 stepeni Celzijusa).

TRANSPORT – Najvažniji aerodromi su Aurora, Puerto Kecal, Santo Tomas de Kastilja i Peten (Tikal). Ne postoji železnički saobraćaj.
Motornim vozilom se može upravljati sa vozačkom dozvolom iz Srbije. Nije neophodno posedovati polisu osiguranja od odgovornosti, ali se preporučuje.

OSTALO – Lokalna valuta je kecal (GTQ). Moguće je koristiti sve internacionalne kreditne kartice.

Kontakti:
Prilikom boravka u Gvatemali, za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije u Meksiku koja na nerezidencijalnoj osnovi pokriva Gvatemalu, putem sledećeg kontakt telefona: (+52 55) 5520 0524 i elektronske adrese: embajadaserbia@alestra.net.mx