VIZNI REŽIM
 

Diplomatski i službeni pasoši: Viza nije potrebna za boravak do 90 dana
Obični pasoši i druge putne isprave: Potrebna viza
Napomena:  

 

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE
Nosiocima pasoša R. Srbije potrebna je viza koja se pribavlja diplomatsko-konzularnim predstavništvima Gvineje. Vizu nije moguće pribaviti na graničnom prelazu. Rok važenja pasoša radi turističkog putovanja mora biti 6 meseci, dok za regulisanje boravka mora biti 6 meseci od dana apliciranja za vizu.
Dozvoljeno je unošenje gotovog novca uz obavezu prijavljivanja.
Može se uneti 1 l alkoholnog pića i 4 kartona cigareta. Životinje se mogu uneti uz potvrdu o vakcinaciji protiv besnila i veterinarskoj potvrdi o zdravstvenom stanju.

SOCIJALNI SPORAZUMI
Nije zaključen socijalni sporazum.

KORISNE INFORMACIJE

ZDRAVSTVENA SITUACIJA – Potrebna je vakcina protiv žute groznice kao i preduzimanje preventivnih mera protiv malarije i ebole (u Gvineji je u proteklom periodu u nekoliko navrata registrovana epidemija ebole). Preporučuje se i vakcinacija protiv kolere. Aktuelna informacija o zdravstvenoj situaciji u Gvineji može se naći na sajtu Svetske zdravstvene organizacije.

BEZBEDNOSNA SITUACIJA – Generalno bezbednost u zemlji u celini uključujući i glavni grad Konakri nije na zavidnoj visini. Povećan je broj napada naoružanih lica i grupa na strance i njihovu imovinu. Za kretanja van glavnog grada neophodno je izbegavati noćne časove. Putovanja van glavnog grada neophodno je dobro pripremiti, zbog stanja puteva preporučuje se kretanje terenskim vozilima.

TRANSPORT – Međunarodni aerodrom nalazi se u Konakriju. Za upravljanje motornim vozilom prilikom kraćeg boravka toleriše se nacionalna vozačka dozvola, a za duži je potrebno imati međunarodnu. Za kretanje po gradovima koristi se taksi koji nije skup.

OSTALO – Zvanična valuta je gvinejski franak (GNF). Novac se može zameniti u bankama i menjačnicama.
Tropska klima sa dve sezone – kišna sezona traje od maja do novembra, a sušna sezona počinje u decembru i traje do aprila. U Gvineji postoje četiri klimatske regije, zapadna na obalama Atlantika sa vlažnom klimom, umerenija klima je u centralnom delu zemlje, na severoistoku je tropska klima sa manje padavina i višim temperaturama osim u periodu od decembra do februara kada duvaju vetrovi. Jugo-istok Gvineje je subekvatorijalan sa dugim kišnim periodom (8 do 10 meseci ) i sa srednjim temperaturama od 24 C do 28 C.
Preporučuje se skromna i neupadljiva garderoba.

Kontakti:
Prilikom boravka u Gvineji za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Ambasadi Srbije u Alžiru (adresa: 42, Rue des Frères Benali Abdellah (ex Parmentier), B.P.366, Hydra, ALGER), koja na nerezidencijalnoj osnovi pokriva Gvineju, putem sledećih kontakt telefona: + 213 23 474150, + 213 23 474151, kontakt za hitne slučajeve: + 213 770 30 12 65 i elektronske adrese: ambasada@ambserbie-alger.com, kao i počasnom konzulu R. Srbije u Konakriju g. Žan-Žak Grenije (Jean Jacques Grenier), adresa: Cite Chemin de fer Immeuble Kassa/Conakry, Republique de Guinee, kontakt telefon: + 224 30 412 666, mobilni telefoni: + 224 13 40 46 74 ; + 224 11 25 81 57, +224628240000