VIZNI REŽIM

Diplomatski i službeni pasoši: Viza nije potrebna za boravak do 30 dana
Obični pasoši i druge putne isprave: Viza nije potrebna za turistički boravak do 15 dana u 6 meseci*
Napomena:

*Viza je potrebna za putovanje u ostale svrhe

Za nosioca putnog lista u tranzitu neophodna je viza

 

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE
Iran ima više vrsta viza – individualne i putničke (turističke), poslovne za kompanije, putničke i turističke za agencije i vladine organizacije, putničke s pozivnim pismom. Sve ove vize se izdaju elektronski, odnosno onlajn. Uputstva o izdavanju ovih viza nalaze se na sajtu Ambasade Irana u Beogradu, na kome je precizno navedeno za koju vrstu viza je potrebno imati određena dokumenta. Pored toga, vize mogu da se dobiju i na međunarodnim aerodromima u Iranu, ali za to je potrebno imati odobrenje za izdavanje vize. Zato savetujemo svim putnicima za Iran da radi svake sigurnosti pribave vizu od Ambasade Irana u Beogradu, kako eventualno ne bi imali problema u slučaju da vizu žele da dobiju na jednom od iranskih međunarodnih aerodroma. Sajt Ambasade Irana u Beogradu je https://serbia.mfa.gov.ir/en
Trenutno je obustavljeno izdavanje turističkih viza. Za nosioce diplomatskih i službenih pasoša iranska viza nije potrebna za boravak do 30 dana, dok je za obične pasoše i druge putne isprave neophodna. Takođe, za nosioca putnog lista u tranzitu potrebna je viza.
Da bi se apliciralo za vizu, potrebno je imati pasoš koji važi više od 6 meseci. Napominjemo da se putnicima koji u pasošu imaju vizu Izraela zabranjuje ulazak u Iran. Stranci koji borave na radu u Iranu, prilikom napuštanja te zemlje moraju da pribave izlaznu vizu koja se dobija pošto se Uredu policije za strance dostavi potvrda nadležnih iranskih organa da su izmirene sve poreske obaveze.
Prilikom ulaska u Iran, strani državljani su dužni da prijave iznos stranog novca veći od 5000 USD. U suprotnom, rizikuju zaplenu novca od strane carinskih organa prilikom izlaska iz zemlje. Preporučuje se posedovanje polise putnog zdravstvenog osiguranja. Ukoliko putnik dolazi iz područja zaraženog žutom groznicom, neophodno imati potvrdu, tzv. „žuti karton". Ne postoji obaveza posedovanja određene količine sredstava po danu boravka. Dozvoljen je unos cigareta i parfema u „razumnim količinama" za ličnu upotrebu, kao i poklona u vrednosti do 80 USD. Dozvoljen je unos kućnih ljubimaca, osim pasa, uz posedovanje Međunarodne veterinarske potvrde, sa navedenim primljenim vakcinama. Potvrda ne sme biti starija od 14 dana pre putovanja. Kućni ljubimac mora biti vakcinisan protiv besnila, najmanje 30 dana pre dolaska u Iran.
Zabranjen je unos oružja, alkohola, narkotika, pornografskog materijala, video i audio materijala, svinjskog mesa, kockarskih predmeta kao i materijala koji negativno tretiraju Iran. Kazna za krijumčarenje narkotika može biti drastična (smrtna kazna). Pri izlasku iz Irana, putnici mogu izneti: jedan ručno tkani tepih u veličini do najviše 12 m2, predmete od srebra, bez dragog kamenja, do 3kg; predmete od zlata, bez dragog kamenja, do 150 grama; 10 kg pistaća, te najviše 200 gr šafrana. Zabranjeno je iznositi antikvitete, originalna umetnička dela, knjige pisane rukom, litografije, kaligrafska dela, minijaturne umetničke predmete, kao i antički kovani novac.
 

SOCIJALNI SPORAZUMI
Nije zaključen socijalni sporazum.
 

KORISNE INFORMACIJE

ZDRAVSTVENA SITUACIJA – Medicinske usluge su na visokom nivou i u svako doba je moguće zatražiti pomoć lekara ili nabaviti neophodne lekove. Veliki broj zdravstvenih ustanova i apoteka radi 24 sata. Iran je snabdeven kako domaćim, tako i stranim lekovima. Vazduh u Teheranu je veoma zagađen, naročito u zimskim mesecima, o čemu bi trebalo da vode računa lica sa respiratornim problemima i srčani bolesnici.
Kontakti zdravstvenih ustanova koje pružaju kvalitetne usluge:
• Tehran University of Medical Siences, Tel: [98] (21) 889 53001, E-mail: emamiraz@tums.ac.irhttp://medicine.tums.ac.ir/en/;
• Day General Hospital, Vali Asr Avenue, Tavanir, Tehran,Tel:[98](21)8797111;
• Iamat Center, Physicians, Building 7th Floor, Keshvarz Boulevard, Tehran, Tel:[98 (21)655128;
• Van Teherana: Esfahan, Alzahra Hospital, Darvazeh Shiraz, Hezar Jarib Avenue, Tel: [98] 311692180;
• Chamran Hosptial (cardiology), Bozorgmehr bridge, 2nd Moshtagh Avenue, Tel:[98]311600961/5;
• Shiraz: Dena Hospital, Zargari Cross, Sattarkhan Square, Tel: [98] 71 162 8041/2

BEZBEDNOSNA SITUACIJA – Opšta bezbednosna situacija u Iranu je pod kontrolom na čitavoj teritoriji zemlje, sem delimično u provinciji Kurdistan u koju se trenutno ne preporučuje putovanje bez preke potrebe.
Državljanima Republike Srbije koji planiraju putovanje u Iran, preporučuje se da se pre planiranog putovanja konsultuju sa  predstavnicima Ambasade R. Srbije u Iranu.
U gradovima, posebno većim turističkim centrima, ne postoje bezbednosni rizici drugačiji od onih koji postoje u drugim svetskim gradovima. Preporučuje se da se ne nose putna dokumenta, već samo njihove kopije, dok je bezbednije da putna dokumenta ostanu u hotelu. U hotelskim sobama nema krađa, jer je sve pod video nadzorom.
Prilikom kretanja  treba izbegavati veća okupljanja, a pogotovu ako su u pitanju protestna okupljanja. Turistima iz R. Srbije, prilikom posete Iranu, preporučuje se da posebno obrate pažnju na lična dokumenta, novac i mobilne telefone, naročito na bazarima i u većim gužvama, te da ne fotografišu okupljanja.
Preporuka je da se poštuju islamski kodeksi oblačenja za žene. Za muškarce ne postoje zabrane u oblačenju, sem što ne treba koristiti kratke pantalone, osim na ostrvima gde je to uobičajeno.
Novinarima i fotoreporterima se ne preporučuje da putuju u Iran radi izveštavanja ako nisu prethodno dobili saglasnost od nadležnih iranskih organa. Posebno se ne preporučuje da koriste kamere i druge aparate za snimanje ako za to nemaju dozvolu domaćina, te ako sa njima u pratnji nije i domaćin.
U pogledu rizika od elementarnih nepogoda, napominjemo da se Iran nalazi na jednom od najtrusnijih područja sa čestim potresima.
Kontakt telefoni nadležnih nacionalnih hitnih službi: Policija: 110, Hitna pomoć: 125, Vatrogasna služba 115.“

TRANSPORT – Avio saobraćaj, sa brojnom mrežom međunarodnih i lokalnih aerodroma, predstavlja najznačajniji vid prevoza putnika. Mreža unutrašnjeg železničkog saobraćaja je razvijena, a Iran je povezan prugama sa Turskom na zapadu i Pakistanom na istoku. Drumski saobraćaj je takođe razvijen, glavni putevi su solidnog kvaliteta, međutim, usled neprilagođene vožnje, nekorišćenja signalizacije, kao i velikog broja automobila, posebno starijih, te brojnih malih motocikala, u Iranu godišnje pogine oko 30.000 ljudi, što je jedna od najvećih stopa u svetu.
Pri ulasku u Iran, potrebno je posedovati osiguranje vozila (carnet de passage) i međunarodnu vozačku dozvolu (poželjno, sa prevodom na persijski jezik). Moguće je iznajmiti vozilo po približnoj ceni od 45 evra po danu. U širokoj upotrebi i po relativno povoljnim cenama su brojna taksi vozila - mini autobusi, kako unutar gradova, tako i između gradova.
U Iranu važe međunarodne vozačke dozvole. Moguće je u skladu sa postojećim propisima na osnovu nacionalne dobiti iransku vozačku dozvolu, a nacionalna se prihvata u periodu od 6 meseci od ulaska u Iran.

OSTALO – Lokalna valuta je rijal (IRR). Cene se iskazuju i u rijalima (zvanična valuta) i u tomanima, koje domaće stanovništvo češće koristi prilikom novčanih transakcija (1 toman = 10 rijala). Ne postoji mogućnost korišćenja stranih platnih kartica. Promena novca se vrši isključivo u menjačnicama. Za promenu novca u menjačnici uglavnom će tražiti putnu ispravu, ali nije pravilo. Novac može da se menja i u hotelima u kojima se odseda.
Iran je islamska zemlja u kojoj važe striktni zakoni islamskog prava. Žena mora imati pokrivenu glavu, ali ne mora da čitava kosa bude pokrivena. Žene ne nose kratke rukave, već obavezno mantile, zimi zimske, a leti letnje. Šminka se slobodno koristi, uključujući i lakiranje noktiju. Kodeks ponašanja zabranjuje rukovanje sa ženama, ali se to danas sprovodi samo u institucijama, dok se na drugim mestima muškarci i žene slobodno zdrave. Tokom meseca Ramazana - posta, nije dozvoljeno jesti, piti, niti pušiti na javnim mestima, ali postoje brojni hoteli u kojima je sve to dozvoljeno. Dozvoljeno je i u slučaju da se osoba nalazi na putu. U metrou postoje posebni vagoni za žene, a u autobusima odvojeni delovi. Potrebno je biti obazriv prilikom fotografisanja. Nije dozvoljeno slikati vojne i državne objekte, niti biti u njihovoj blizini. Za državljane Srbije napominjemo da postoji mogućnost upotrebe mobilne mreže sa pozivnim brojem 064.

Kontakti:
Prilikom boravka u Iranu za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije u Teheranu (adresa: Sahrak E Qouds, North Falamak Street, 4th Alley, Building No 3, P.O. Box 19858, TEHERAN, IRAN), putem sledećeg kontakt telefona: + 982188091529 i elektronske adrese: serbembteh@neda.net