VIZNI REŽIM

Diplomatski i službeni pasoši: Viza nije potrebna za boravak do 90 dana
Obični pasoši i druge putne isprave: Viza nije potrebna za boravak do 90 dana za nosioce biometrijskih pasoša
Napomena: Za nosioca putnog lista u tranzitu neophodna je viza

 

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE

Od avgusta 2024. godine stupiće na snagu nova pravila za ulazak u Izrael i boravak do 90 dana. Kompletna informacija o tome nalazi se na veb-stranici izraelske Uprave za stanovništvo i imigraciju (Israel Population & Immigration Authority). Link: https://israel-entry.piba.gov.il/.  

Od avgusta će svaki državljanin Srbije biti u obavezi da pre putovanja dobije „ETA-IL approval“ - elektronsko odobrenje putovanja - ETA-IL (Electronic Travel Authorization) apliciranjem putem navedenog linka. Pozitivno rešen zahtev znači da je dozvoljeno putovanje u Izrael i boravak do 90 dana po poseti. Odobrenje će važiti do dve (2) godine i prilikom apliciranja plaćaće se 25 novih izraelskih šekela (oko 6,25 EUR).
Prijave će biti moguće podneti u bilo koje vreme pre putovanja u Izrael, ali uz preporuku da se zahtevi za odobrenje putovanja podnesu najkasnije 72 sata pre bilo kakve rezervacije avionskih karata, hotelskih soba i drugih sličnih troškova koji su povezani sa planiranim putovanjem u Izrael.

Državljani Izraela ili nosioci izraelskog matičnog broja ne moraju da se prijavljuju putem ETA-IL. Od 1. juna 2024. ETA-IL sistem će biti otvoren za podnošenje aplikacija kao pilot program samo za nosioce američkih i nemačkih pasoša. Tokom pilot faze, podnošenje prijave će biti dobrovoljno i oslobođeno plaćanja taksi. Sistem će biti otvoren za druge nacionalnosti od 1. jula 2024.

Ostale važne informacije: Na graničnom prelazu umesto unošenja štambilja u pasoš, izraelski pogranični organi izdaju karton o boravku, koji je potrebno čuvati sve vreme boravka u zemlji i pokazati prilikom izlaska iz Izraela. Rok važenja pasoša radi turističkog putovanja mora biti šest meseci od datuma ulaska u zemlju, dok je za regulisanje boravka potrebno da bude šest meseci duži od datuma isticanja vize. Zbog specifične bezbednosne situacije, izraelski organi vrše rigoroznu pograničnu kontrolu pri ulasku i izlasku iz zemlje – detaljno ispitivanje o razlozima boravka, uspostavljenim kontaktima, lokacijama boravka, kao i temeljni pregled prtljaga. Ukoliko u pasošu postoje štambilji koji ukazuju na raniji boravak u islamskim i arapskim državama, to može voditi dodatnom ispitivanju. U pojedinim slučajevima pogranični organi mogu od putnika zahtevati proveru privatnih emejlova i aktivnosti na društvenim mrežama. Navedene provere se vrše radi sprečavanja zloupotrebe turističkog boravka, odnosno sprečavanja ilegalne imigracije i zapošljavanja „na crno" koja je poslednjih godina u porastu, posebno iz država bivšeg Sovjetskog Saveza, Balkana, uključujući i Srbiju. Zabeleženi su slučajevi aerodromskog pritvaranja i deportovanja srpskih državljana, zbog sumnje u navedene razloge boravka u Izraelu.

U skladu sa izraelskim propisima o restriktivnom režimu kretanja, svi strani državljani, pa tako i Republike Srbije, palestinskog porekla prolaze posebnu proceduru odobravanja prolaska kroz teritoriju Izraela. Za ulazak u Izrael, odnosno Zapadnu obalu, oni mogu da koriste isključivo drumski prelaz «Allenby bridge»/«King Hussein Bridge», na granici sa Jordanom. Ulazak preko međunarodnog aerodroma «Ben Gurion» dozvoljen je samo uz prethodno pribavljenu dozvolu Ministarstva odbrane Države Izrael.

Srpski državljani koji pored srpskih poseduju i putne isprave izdate od strane Palestinske uprave, dužni su da na izraelskim graničnim prelazima prezentuju palestinska dokumenta. Ukoliko postoji bilo kakva dilema u vezi sa navedenim, državljanima Republike Srbije se sugeriše da pre polaska na put kontaktiraju Ambasadu Države Izraelu u Beograd - https://embassies.gov.il/beograd/Pages/default.aspx

SOCIJALNI SPORAZUMI
Nije zaključen socijalni sporazum.

KORISNE INFORMACIJE

BEZBEDNOSNA SITUACIJA – Imajući u vidu da je u Državi Izrael na snazi ratno stanje, proglašeno 7. oktobra 2023. godine, državljanima republike Srbije se savetuje da se do daljnjeg uzdrže od  putovanja u ovu zemlju.

U slučaju putovanja i boravka u Izraelu usled neodgodivih obaveza državljanima Srbije se preporučuje preduzimanje pojačanih mera u cilju očuvanja lične bezbednosti. Preporučuje se praćenje instrukcija nadležnih državnih organa, prvenstveno onih koje objavljuje „Home Front Command“ putem svog portala  “National Emergency Portal” - https://www.oref.org.il/en

Ukazuje se na činjenicu da su pojedini delovi Izraela, a posebno oko Pojasa Gaze i u pograničnom pojasu prema Libanu zatvorene zone usled borbenih dejstava.  S obzirom da se povremeno mogu čuti sirene kojim se oglašava opasnost od raketnih udara u određenoj zoni, gradu ili teritoriji unutar Izraela, neophodno je pratiti i pridržavati se uputstava u vezi sa kretanjem i pravovremenim ulaskom u skloništa u slučaju oglašene opasnosti.

U Izraelu, posebno u većim gradovima, odvijaju se već izvesno vreme masovna protesna okupljanja, najčešće subotom uveče, ali su moguća i tokom drugih dana u sedmici, posebno u Jerusalimu i Tel Avivu. Tada može doći do povremenih prekida u saobraćaju ili njegovog otežanog odvijanja pa se savetuje državljanima Srbije da tokom boravka u Izraelu izbegavaju ovakva okupljanja i svoje kretanje prilagode okolnostima.

TRANSPORT – Najveći broj putnika koristi Međunarodni aerodrom «Ben Gurion» koji se nalazi blizu Tel Aviva, dok je drugi međunarodni aerodrom na krajnjem jugu zemlje kod Eilata. Postoje i kopneni granični prelazi sa Egiptom i Jordanom, dok je granica sa Libanom i Sirijom u potpunosti zatvorena. Postoji nekoliko graničnih punktova sa Palestinom – Zapadnom obalom, dok je ulaz u Pojas Gaze dozvoljen u izuzetnim slučajevima i sa posebnom dozvolom koju daju izraelski organi. Detaljnija informacija o graničnim punktovima i uslovima prelaska - https://english.mod.gov.il/Departments/Pages/CrossingAuthority.aspx   

Izraelski propisi dozvoljavaju upotrebu inostrane dozvole, uključujući i srpske vozačke dozvole, licima koja borave u Izraelu do godinu dana. Konverzija inostrane dozvole u izraelsku, obavezna je za sva lica koja imaju privremeni boravak, duže od godinu dana ili su već u proceduri useljenja u Izrael.

OSTALO – Zvanični jezici u Izraelu su hebrejski i arapski, a u široj upotrebi su engleski i ruski jezik. Tokom Šabata, koji počinje petkom u sumrak i završava se u subotu u sumrak, javne ustanove i većina prodavnica ne radi. U to vreme religiozni Jevreji ne koriste električne uređaje, mobilne telefone, niti automobile, što posebno treba imati u vidu ukoliko se planira poseta krajevima gde to stanovništvo živi.

Kontakti: Prilikom boravka u Izraelu, za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije u Tel Avivu, putem sledećeg kontakt telefona +972 3 604 55 35 i elektronske adrese: srb.emb.israel@mfa.rs  
Samo u okolnostima kada je realno neophodna hitnost u postupanju, kontakt sa Ambasadom je moguće ostvariti isključivo tekstualnom porukom i na WhatsApp (broj: +972526315620).