VIZNI REŽIM

Diplomatski i službeni pasoši: Potrebna viza
Obični pasoši i druge putne isprave: Potrebna viza
Napomena:  Za nosioca putnog lista u tranzitu neophodna je viza

 

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE
Za ulazak na Jamajku državljanima R. Srbije potrebna je viza, koja se može pribaviti u Konzulatu Jamajke u Beogradu, ul. Dobračina br. 60, 11000 Beograd, tel. +381 11 334 0338, faks. +381 11 334 0488, i-mejl: srbija@jamaicanconsulate.rs ili na ulasku u zemlju uz dokaz o posedovanju dovoljno sredstava (za dnevni boravak do 50 USD), kao i povratnu kartu ili kartu za narednu destinaciju. Rok važenja pasoša radi turističkog putovanja mora biti 6 meseci nakon isteka vize, što važi i za regulisanje boravka.
Državljani R. Srbije koji poseduju važeću vizu SAD, Kanade, Velike Britanije i država Šengena mogu da uđu i borave do 30 dana na Jamajci bez vize, uz potvrdu o vakcinaciji protiv malih boginja, rubeola i polia.
Pre putovanja, neophodno je prijaviti se na sledećem sajtu: https://www.jacustoms.gov.jm/article/electronic-c5

SOCIJALNI SPORAZUMI
Nije zaključen socijalni sporazum.

KORISNE INFORMACIJE

ZDRAVSTVENA SITUACIJA – Savetuje se posedovanje zdravstvenog osiguranja, obzirom da su cene lekarske usluge visoke. Za putovanje u Jamajku nije potrebno prethodno vakcinisanje, osim u slučaju da se dolazi iz Azije, Afrike, Centralne i Južne Amerike, Dominikanske Republike ili sa Haitija. Aktuelnu situaciju o zdravstvenoj situaciji u ovoj zemlji možete naći na sajtu Svetske zdravstvene organizacije https://www.who.int/countries/jam/.

BEZBEDNOSNA SITUACIJA – Jamajka beleži visoku stopu kriminala. Ipak, teški oblici kriminala sreću se u getima, daleko od turističkih centara. Turisti treba da sa sobom nose samo minimum potrebnog gotovog novca, posebno u seoskim sredinama, gde kreditne kartice u većini slučajeva nisu u funkciji.

TRANSPORT – Nacionalna avio kompanija Air Jamaica Express www.airjamaica.com leti između svih važnijih gradova Jamajke, a avio kompanija Caribbean Airlines www.caribbean-airlines.com i InterCaribbean www.interCaribbean.com lete između dva najveća grada na Jamajci - Kingstona i Montego Beja.
Razvijen je i morski saobraćaj, uz mogućnost iznajmljivanja jahti i motornih čamaca. Autobuski saobraćaj između Kingstona i Montego Beja je dovoljno pouzdan, dok je unutrašnji saobraćaj podložan kašnjenju. Kompanija Knutsfordexpress www.knutsfordexpress.com održava redovne linije između svih većih gradova. Preporučuje se korišćenje privatnih mini-buseva. Taksi služba većinom ne raspolaže taksimetrima, pa je potrebno raspitati se prethodno o ceni vožnje. Iznajmljivanje automobila je moguće dogovoriti u samim hotelima, uz posedovanje nacionalne vozačke dozvole i napunjenih 25 godina. Tokom turističkog boravka u ovoj zemlji možete upravljati motornim vozilom sa vozačkom dozvolom R. Srbije.

OSTALO – Domaća valuta je jamajčanski dolar „džej", ali se može koristiti i USD. Na ostrvu su važeće kreditne kartice i putnički čekovi. Za doznaku novca iz inostranstva može se koristiti Western Union.

Kontakti:
Prilikom boravka u Jamajci, za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije u Havani, koja na nerezidencijalnoj osnovi pokriva Jamajku, putem sledećih kontakt telefona: + 53 72042488 i 72042607, kao i na mobilni + 535 2910430, odnosno putem elektronske adrese. konzsrbhav@gmail.com.