VIZNI REŽIM
 

Diplomatski i službeni pasoši: Viza nije potrebna za boravak do 90 dana
Obični pasoši i druge putne isprave: Viza nije potrebna do 180 (stoosamdeset) dana u periodu od jedne godine.
Napomena: Za nosioca putnog lista u tranzitu neophodna je viza

 

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE
Za obične pasoše i druge putne isprave R. Srbije, viza nije potrebna do 180 dana u periodu od jedne godine (365 dana). Za nosioce diplomatskih i službenih pasoša, viza nije potrebna za boravak do 90 dana. Za nosioce putnog lista u tranzitu, neophodna je viza.

SOCIJALNI SPORAZUMI
Nije zaključen socijalni sporazum.

KORISNE INFORMACIJE

ZDRAVSTVENA SITUACIJA – R. Jermenija ima stručne lekare i medicinsko osoblje, ali je broj dobro opremljenih bolnica i zdravstvenih ustanova relativno mali, a one se većinom nalaze u Jerevanu i drugim gradovima. Tržište lekova je dobro snabdeveno, ali se tipovi i kvalitet lekova razlikuju.
Informaciju o aktuelnoj zdravstvenoj situaciji u R. Jermeniji možete naći na sajtu Svetske zdravstvene organizacije, preko linka https://www.who.int/countries/arm/

BEZBEDNOSNA SITUACIJA – Usled pitanja Nagorno-Karabaha koji je doveo do sukoba sa Azerbejdžanom, iako je u ovoj zoni uspostavljen prekid vatre posle vojnih operacija od septembra do novembra 2020, i dalje su prisutne izvesne tenzije. Radi garancije mira i bezbednosti, u regionu su raspoređeni predstavnici mirovne misije Ruske Federacije. U pograničnim područjima postoji određeni rizik od sporadičnog kršenja primirja, odnosno sukoba.
U zemlji se povremeno organizuju demonstracije i protesti, te treba izbegavati takva okupljanja, pratiti sredstva javnog informisanja, pridržavati se uputstava i upozorenja lokalnih vlasti.
Stopa kriminala je relativno niska, pa je u tom smislu relativno bezbedno, iako treba biti na oprezu zbog mogućih krađa, džeparenja i sl.

TRANSPORT – Najvažniji aerodrom u R. Jermeniji je aerodrom Zvartnots, u glavnom gradu Jerevanu, preko koga se, pored kopnenih graničnih prelaza sa Gruzijom, vrši međunarodni prevoz putnika. Granice sa Azerbejdžanom i Turskom su zatvorene.
Putna i železnička mreža nisu razvijene. Javni prevoz je veoma jeftin. Lokalni putevi često nisu u dobrom stanju, a standardi u vožnji se razlikuju, te je zato potreban dodatni oprez. Putovanja noću i u zimskim mesecima se ne preporučuju.
Vozačka dozvola R. Srbije važi na teritoriji R. Jermenije, kako za vreme turističkog putovanja, tako i u slučaju privremenog ili stalnog boravka u Jermeniji. Osobe koje imaju regulisan boravak u Jermeniji mogu, ukoliko to žele, da zamene nacionalnu vozačku dozvolu za jermensku.
Ukoliko putujete automobilom iz R. Srbije, u R. Jermeniji je neophodno kupiti osnovno osiguranje za vozilo (ne važi međunarodna «Zelena karta»). Premija osiguranja zavisi od snage motora, starosne dobi i vozačkog staža.

OSTALO – Nacionalna valuta je jermenski dram (AMD). Najpoznatije međunarodne kreditne i debitne kartice se ređe koriste, i to uglavnom u Jerevanu i drugim gradovima, u većim hotelima, restoranima i prodavnicama.

Kontakti:
Prilikom boravka u Republici Jermeniji, možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije u Jerevanu, ul. Vazgen Sargsyan 10, poslovni centar Piazza Grande, 1. sprat (109), putem sledećih kontakt telefona (+374) (0)60 380 116, 380 117 i elektronske adrese embserbia.yerevan@gmail.com .