VIZNI REŽIM

Diplomatski i službeni pasoši: Potrebna viza
Obični pasoši i druge putne isprave: Potrebna viza
Napomena: Za nosioca putnog lista u tranzitu neophodna je viza osim ukoliko ne napušta aerodromsku međunarodnu zonu

 

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE
Vize su potrebne, uključujući i za nosioce putnog lista u tranzitu. Ambasada Južnoafričke Republike u Mađarskoj je obavestila da se od 1. juna 2022. godine zahtevi za vize podnose lično, u radno vreme, od ponedeljka do petka u periodu od 09-12 časova, te da neće biti prihvaćeni zahtevi za vizu podneti putem  pošte, kurira ili od strane trećih lica. Rok važenja pasoša radi putovanja mora biti 6 meseci od dana planiranog ulaska. Dodatno, moraju postojati dve slobodne stranice u pasošu prilikom ulaska u zemlju. Trenutno, za ulazak ili izlazak iz zemlje putem aviona je neophodan negativan PCR test na COVID-19 ili će turisti biti smešteni, o njihovom trošku, u bolničke centre, u trajanju od najmanje 10. dana.

SOCIJALNI SPORAZUMI
Nije zaključen socijalni sporazum.

KORISNE INFORMACIJE:

TRANSPORT – Radi upravljanja motornim vozilom, pored nacionalne vozačke dozvole, neophodno je posedovati međunarodnu vozačku dozvolu, odnosno zvanični prevod iste na engleski jezik sačinjen u diplomatsko-konzularnom predstavništvu R.Srbije u JAR. Opšti preduslov je da su nacionalna ili međunarodna vozačka dozvola izdati pre datuma odobrenja privremenog ili stalnog boravka.

OSTALO – Električna energija je 220V/50, odnosno potreban je odgovarajući adapter, koji se može kupiti u skoro svakoj samoposluzi. Zvanični jezik je engleski.

Kontakti:
Prilikom boravka u Južnoafričkoj Republici, za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije u Pretoriji (adresa: 163, Maraisstreet, Brooklyn 0181, P.O.B 13026, HATFIELD 0028, PRETORIJA, JUŽNOAFRIČKA REPUBLIKA), putem sledećeg kontakt telefona: + 27 (0) 12 460 56 26 i elektronske adrese: info@srbembassy.org.za