VIZNI REŽIM

Diplomatski i službeni pasoši: Potrebna viza
Obični pasoši i druge putne isprave: Potrebna viza
Napomena: Za nosioca putnog lista u tranzitu neophodna je viza osim ako tranzitira preko međunarodnog aerodroma „Džomo Kenijata" u Najrobiju i ne napušta tranzitnu zonu

 

REŽIM ULASKA DRŽAVLjANA REPUBLIKE SRBIJE U USLOVIMA PANDEMIJE COVID-19

Državljani Republike Srbije i svi ostali putnici, koji dolaze u Keniju kroz bilo koju tačku ulaska, moraju da pokažu dokaz o vakcinaciji protiv virusa kovid-19 ili negativan PCR test, koji nije stariji od 72 sata. Vakcinacija znači da je putnik primio propisane doze poslednje vakcine najmanje 14 dana pre dolaska (ne računajući dan vakcinacije). Putnici mlađi od 12 godina su izuzeti od zahteva da poseduju potvrdu o vakcinaciji ili PCR test.

Ukoliko putici stariji od 12 godina dođu u Keniju kroz bilo koju tačku ulaska, a nemaju potvrdu o vakcinaciji ili PCR test ili imaju simptome slične gripu biće podvrgnuti brzom antigenskom testu i to svom trošku po ceni koja iznosi 30 SAD dolara. Bilo koji putnik koji bude testiran pozitivno na virus kovid-19 brzim antigenskim testom, biće podvrgnut PCR testu za ulazak u zemlju isto o svom trošku po ceni od 50 SAD dolara i moraće da ide u samoizolaciju prema Uputstvu o izolaciji Ministarstva zdravlja Kenije.

Svi putnici koji dolaze u Keniju kroz bilo koju tačku ulaza, a imaju simptome nalik gripu, moraće da popune on-lajn formu na „jitenge“ platformi na sledećem linku:

https://ears.health.go.ke/airline_registration/ i da urade brzi antigenski test o svom trošku bez obzira na godine ili status vakcinacije. Ukoliko brzi antigenski test bude pokazao da je putnik pozitivan na virus kovid-19, moraće da uradi PCR test o ličnom trošku.

Svi putnici koji odlaze iz Kenije moraju da se pridržavaju zahteva u vezi sa putovanjem, zdravljem i zahtevima u vezi sa virusom kovid-19 u zemljama kroz koje tranzitiraju i u zemljama koje su im odredište. Aviokompanije imaju diskreciono pravo da zahtevaju brzo antigensko ili PCR testiranje putnika pre odlaska iz Kenije.

 

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE

Za državljane R. Srbije potrebna je viza za ulazak u Keniju. Vize za ulazak u Keniju od 1. januara 2021. godine mogu se pribaviti isključivo elektronskim putem preko internet stranice www.evisa.go.ke . Elektronskim putem se vrši aplikacija, plaćanje i izdavanje viza. Izdaju se vize sa jednim ulaskom/izlaskom sa maksimalnim rokom važenja do 90 dana i cena je 51 USD, višekratne ulazno-izlazne vize sa rokom važenja od 3 do 12 meseci i cena je 101 USD, tranzitne vize i cena je 21 USD, diplomatske vize, kao i višekratne ulazno – izlazne vize sa rokom važenja do 5 godina a cena je 201 USD.
Rok važenja pasoša radi turističkog putovanja mora biti najmanje 6 meseci i u pasošu mora postojati bar jedna prazna stranica, što važi i za regulisanje boravka.
Posedovanje „žutog kartona" Svetske zdravstvene organizacije (vakcina protiv žute groznice), nije preduslov za dobijanje vize i nije neophodan za putnike koji dolaze iz Evrope u Keniju i planiraju da borave samo u njoj. Ukoliko se u Keniju dolazi preko Etiopije i drugih zemalja podsaharske Afrike, kao i ukoliko se planira putovanje iz Kenije u druge zemlje podsaharske Afrike, tada je potrebno posedovanje „žutog kartona" Svetske zdravstvene organizacije.
Unošenje i iznošenje kenijskog šilinga je zabranjeno, ali nema ograničenja za unošenje konvertibilnih valuta.
U zemlju je dozvoljeno unošenje 200 cigareta i 1 litar alkoholnog pića.
Unošenje narkotika, pornografskog materijala i vatrenog oružja je zabranjeno.
Iznošenje živih životinja, kao i proizvoda od zaštićenih životinjskih vrsta (koža, korali, slonovača itd.) je zabranjeno i može dovesti do zatvorske kazne.

 

SOCIJALNI SPORAZUMI

Nije zaključen socijalni sporazum.

 

KORISNE INFORMACIJE

ZDRAVSTVENA SITUACIJA – Savetujemo da pre polaska na putovanje proverite aktuelnu zdravstvenu situaciju na veb-sajtu Svetske zdravstvene organizacije, Regionalne kancelarije za Afriku: www.afro.who.int/health-topics.
U pojedinim delovima na zapadu zemlje i obale postoji rizik od malarije, kao i od ujeda insekata i gmizavaca, žutice, hepatitisa, kolere, itd. Vakcinacija protiv žute groznice nije neophodna ako se dolazi iz Evrope – jedino u slučaju putovanja preko Etiopije ili drugih zemalja podsaharske Afrike. Kod nenaviknutih osoba može doći i do pojave visinske bolesti. Oko 6% stanovništva je zaraženo HIV virusom. Za piće se koristi isključivo flaširana voda.

BEZBEDNOSNA SITUACIJA – Ukupna bezbednosna situacija je stabilna. Kenija je turistička zemlja i boravak u safari parkovima i letovalištima na obali je po pravilu bezbedan i prijatan. Državljanima Republike Srbije koji borave ili nameravaju da putuju u Keniju, savetujemo opreznost, redovno praćenje informacija o bezbednosnoj situaciji u zemlji, pridržavanje uputstava lokalnih organa i, u slučaju potrebe, saradnju sa njima.
Građanima se preporučuje da izbegavaju putovanja u severoistočni deo zemlje, uz granicu sa Somalijom, odnosno u okruge Mandera, Vađir, Garisa, uključujući gradove El Vak, Vađir, Garisa, Mandera i Libon, priobalne okruge Tana River i Lamu i oblast Kilifi, severno od Malindija i Istli, opštinu u Najrobiju, zbog terorističkih aktivnosti somalijske grupe Al Šabab. Poseta starom gradu Mombase preporučuje se jedino tokom dana. Potrebno je izbegavati putovanje trajektom Likoni.
Postoji rizik od terorističkih i razbojničkih napada, otmica, pljačke i sitnih krađa. U hotelima i drugim turističkim kompleksima bezbednost je dobra. Treba izbegavati odlaske y udaljena ruralna područja. He preporučuje ce šetnja noću, a na mestima gde su velike gužve (lokalne pijace i sl.) treba voditi računa o džeparenju.

TRANSPORT – Sem međunarodnog aerodroma „Džomo Kenijata" u Najrobiju, postoji i aerodrom „Daniel Arap Moi" u Mombasi i aerodrom u Eldoretu, kao i više lokalnih aerodroma na turističkim destinacijama u safari parkovima i letovalištima na obali. Između gradova i drugih turističkih destinacija (nacionalni parkovi, obala i sl.), može se putovati avionima, vozom, autobusima i automobilom. Od 2017. godine, od Najrobija do Mombase može se putovati novom brzom železnicom, a sam put traje oko pet sati. Na osnovnim pravcima, kao što je Najrobi-Mombasa-Kisumu i sl. putevi su dobri, a za druge destinacije preporučuje se korišćenje terenskog vozila. Motornim vozilom se upravlja levom stranom i automobile je moguće iznajmiti kod većih međunarodnih rent-a-kar kompanija. Uslovi za vožnju zahtevaju pojačan oprez, s obzirom na velike gužve i masovno nepoštovanje propisa. Većina gradova je povezana mrežom lokalnih autobuskih linija. U gradovima nema dobro organizovanog gradskog prevoza, pa se preporučuje korišćenje taksija. Tokom vožnje treba biti oprezan.
Tokom turističkog boravka u Keniji državljani Srbije mogu upravljati motornim vozilima sa međunarodnom vozačkom dozvolom. Sa Kenijom postoji sporazum o uzajamnom priznavanju i zameni vozačkih dozvola, koji omogućava licu sa regulisanim boravkom da zameni srpsku vozačku dozvolu za kenijsku bez polaganja ispita.

OSTALO – Nacionalna valuta u Keniji je kenijski šiling (KES). Napominjemo da u odnosu na situaciju na svetskim berzama dolazi do česte fluktuacije kursa. Korišćenje međunarodnih platnih kartica (VISA i sl.) u Keniji je uobičajeno, naročito u boljim hotelima, restoranima, samoposlugama i sl. Mogu se menjati samo novije novčanice američkog dolara.
Mobilni telefoni se koriste bez smetnji. Nema specifičnih pravila oblačenja i ponašanja. Klima je tokom cele godine prijatna, u proseku 20-25 stepeni.
Zbog morske obale, prirodnih lepota i safarija Kenija predstavlja popularnu destinaciju, naročito za turiste iz Zapadne Evrope. Stoga se i za turiste iz R. Srbije preporučuje putovanje preko turističkih agencija, dok se za individualna putovanja treba temeljnije pripremiti. U Keniji, pored svahilija, zvaničan jezik je i engleski.

 

Kontakti:

Prilikom boravka u Keniji za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije u Najrobiju (adresa: Benin Drive 1032, Runda, Nairobi), putem sledećih kontakt telefona: + 254 794 588 515; + 254 734 601 031; +254 732 755 554 i elektronskih adresa: nairobi@embassyofserbia.or.ke i consular@embassyofserbia.or.ke