VIZNI REŽIM

Diplomatski i službeni pasoši: Viza nije potrebna za boravak do 3 meseca
Obični pasoši i druge putne isprave: Viza nije potrebna za boravak do 3 meseca
Napomena:  

 

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE
Za ulazak u Kostariku, državljanima R. Srbije nije potrebna viza. Rok važenja pasoša radi turističkog putovanja mora biti 6 meseci, dok je za regulisanje boravka rok važenja pasoša godinu dana.
Prilikom ulaska u Kostariku se zahteva posedovanje 500 USD, kreditne kartice i putnih čekova, kao i povratne karte.
Za unošenje lovačkog oružja je potrebno pribaviti dozvolu.
Kućni ljubimci se mogu uneti uz prezentaciju potvrde od veterinarske ustanove iz R. Srbije o zdravstvenom stanju i vakcinaciji protiv besnila.
Nije dozvoljeno unošenje prehrambenih proizvoda.

SOCIJALNI SPORAZUMI
Nije zaključen socijalni sporazum.

KORISNE INFORMACIJE

ZDRAVSTVENA SITUACIJA – Zdravstveno osiguranje je obavezno (mora da obuhvati i osiguranje u slučaju zaraze od virusa COVID-19).
Opšta sanitarna situacija je dobra. Ne postoje obavezne vakcine, niti vakcinacije koje se preporučuju. Preporučuje se flaširana voda i izbegavanje ishrane na uličnim kioscima.

BEZBEDNOSNA SITUACIJA – Rizici od kriminala su visoki, potrebna je povećana pažnja.
S obzirom da je u pitanju trusno područje, postoji rizik od zemljotresa, a česte su i obilne kiše. Kišna sezona traje od maja do oktobra u centralnom i pacifičkom delu zemlje, a u karipskom delu, kišna sezona je u novembru, decembru i julu. Preporučuje se lagana odeća tokom cele godine.

TRANSPORT – Postoje dva međunarodna aerodroma - Huan Santa Maria u San Hozeu i Daniel Oduber u Liberiji. Važne luke su Limon i Kalderas.
Motornim vozilom se može upravljati sa vozačkom dozvolom iz Srbije, a potrebno je posedovati polisu osiguranja od odgovornosti koja se pribavlja pri ulasku u zemlju.

OSTALO – Lokalna valuta je kolon (CRC). Moguće je koristiti sve internacionalne kreditne kartice.

Kontakti:
Prilikom boravka u Kostariki, za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije u Meksiku koja na nerezidencijalnoj osnovi pokriva Kostariku, putem sledećeg kontakt telefona: (+52 55) 5520 0524 i elektronske adrese: embajadaserbia@alestra.net.mx.