VIZNI REŽIM

Diplomatski i službeni pasoši: Viza potrebna.
Obični pasoši i druge putne isprave: Viza potrebna.
Napomena: Za nosioca putnog lista u tranzitu nije neophodna viza

 

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE
Za ulazak u R. Kubu potrebno je posedovati važeći pasoš čiji rok ne ističe za manje od 6 meseci od datuma ulaska u ovu zemlju i povratnu avio kartu.
Takođe, potrebno je da putnici prilikom ulaska u zemlju poseduju popunjen formular sa sledećeg sajta: https://dviajeros.mitrans.gob.cu 

SOCIJALNI SPORAZUMI
Nije zaključen socijalni sporazum.

KORISNE INFORMACIJE

ZDRAVSTVENA SITUACIJA – Za putovanje na Kubu nije potrebna vakcinacija. Većina hotela raspolaže lekarskom uslugom tokom 24 časa, lekarima specijalistima i bolničarkama. U većim gradovima postoje specijalističke klinike namenjene turistima. Obavezno je konzumiranje flaširane vode ili korišćenje tableta za prečišćavanje vode, čime se izbegava svaka mogućnost tropskih oboljenja. Preporučuje se nošenje nesesera sa prvom pomoći, ličnim lekovima, antibioticima, lekovima protiv dijareje, sprejom protiv komaraca, slično kao i za putovanja u druge tropske zemlje. Međunarodna klinika „Sira Garsija" (Clinica Internacional „Cira Garcia"), adresa: Calle 20, No. 4101 esquina a Ave. 41, Playa, Ciudad de La Habana, tel: +537/ 2044300, e-mejl: faculta@cirag.cu, veb sajt: www.cirag.cu.
Aktuelnu situaciju o zdravstvenoj situaciji u ovoj zemlji možete naći na sajtu Svetske zdravstvene organizacije https://www.who.int/countries/cub/

BEZBEDNOSNA SITUACIJA – R. Kuba je bezbedna zemlja, sa niskom stopom kriminala. Ipak, kao i na drugim turističkim destinacijama, potrebno je biti obazriv sa džeparošima i sitnim prevarama, ne ostavljati lične predmete na javnim mestima.

TRANSPORT – Tokom turističkog boravka u ovoj zemlji možete upravljati motornim vozilom sa vozačkom dozvolom R. Srbije. Za rentakar je potrebno posedovanje važećeg pasoša, vozačke dozvole i više od 21 godine. Cene taksija (državni, privatni, kolektivni, linijski) su pristupačne.

OSTALO – Period kada je moguća pojava uragana na Kubi traje od juna do oktobra (najčešće septembar-oktobar). Javnost je o kretanju vazdušnih struja informisana blagovremeno i konstantno. Svi hoteli na Kubi su bezbedni u ovakvim situacijama.
Zvanična valuta na Kubi je kubanski pesos (peso cubano - CUP). Novac se menja isključivo u menjačnicama pod nazivom „CADECA" (kadeka), kojih ima u velikom broju, prema fiksnom kursu 24,00 CUP za 1,00 USD. Nikada ne menjati novac na ulici.
Kreditne kartice - Viza, Masterkard, Eurokard i slično su u upotrebi i na njih se primenjuje porez od 10%. Kartice izdate u SAD ili njihovim filijalama se ne prihvataju.
Preporučuje se fotokopiranje prednje stranice pasoša koju treba nositi sa sobom, a putnu ispravu i nakit ostaviti u sobi. Sa sobom ne treba nositi veće količine novca.
Na Kubi su dostupni svi mobilni telefoni mreža iz R. Srbije (GSM i DAMP standard). Moguće je kupiti i privremeni nacionalni broj za mobilni telefon, po pristupačnim cenama, na kome je moguće uplatiti i internet.

Kontakti:
Prilikom boravka u R. Kubi, za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije u Havani, putem sledećih kontakt telefona: + 53 72042488 i 72042607, kao i na mobilni + 535 2910430, odnosno putem elektronske adrese. konzsrbhav@gmail.com

(Poslednje ažurirano četvrtak, 21. mart 2021.)