VIZNI REŽIM

Diplomatski i službeni pasoši: Potrebna viza
Obični pasoši i druge putne isprave: Potrebna viza
Napomena:  

 

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE
Nosiocima pasoša R. Srbije potrebna je viza koja se pribavlja u Ambasadi Malija u Rimu. Rok važenja pasoša radi turističkog putovanja mora biti 6 meseci, dok je za regulisanje boravka potrebno da rok važenja pasoša bude 6 meseci od dana apliciranja za vizu. Obavezno je imati potvrdu o vakcinaciji protiv žute groznice, izuzev za decu mlađu od jedne godine. Polisa zdravstvenog osiguranja nije neophodna, ali se preporučuje. Unošenje veće količine novca je potrebno prijaviti prilikom dolaska.
Može se uneti 2 l alkoholnog pića i 1000 cigareta / 2 kg duvana. Životinje se mogu uneti uz potvrdu o vakcinaciji protiv besnila i veterinarskoj potvrdi o zdravstvenom stanju.

SOCIJALNI SPORAZUMI
Nije zaključen socijalni sporazum.

KORISNE INFORMACIJE

ZDRAVSTVENA SITUACIJA – Potrebna vakcina protiv žute groznice i preventivne mere protiv malarije. Obavezno je korišćenje flaširane vode i neophodno izbegavati hranu u sirovom obliku. Aktuelna informacija o zdravstvenoj situaciji u Maliju može se naći na sajtu Svetske zdravstvene organizacije.

BEZBEDNOSNA SITUACIJA – Zbog konfuzne i nestabilne aktuelne unutrašnje situacije u zemlji, posebno na bezbednosnom planu, do daljeg se ne preporučuje putovanje ili kretanje po teritoriji Malija.

TRANSPORT – Međunarodni aerodromi nalaze se u Bamaku i Kajesu, a aerodromi u Mopti i Timbukteu prihvataju čartere iz Francuske. Železnički saobraćaj se odvija tri puta nedeljno između dva najveća grada. Veoma mali broj putnih pravaca je asfaltiran. Za upravljanje motornim vozilom potrebna je međunarodna vozačka dozvola. U gradovima se preporučuje prevoz taksijem koji je relativno jeftin.

OSTALO – Zvanična valuta je zapadnoafrički franak (CFA). Novac se može zameniti u bankama i menjačnicama.
Zemlja ima četiri klimatske zone - sahelsku pustinjsku šumovitu zonu severno od 17 paralele, sahelsku stepsku zonu između 14 i 17 paralele koju karakterišu kiše od jula do septembra, zonu savana ( u kojoj se nalazi i glavni grad Bamako) gde kiše padaju od juna do oktobra, topla sezona traje od marta do juna sa temperaturama koje mogu prelaziti i 40 °C, gvinejsku zonu savana na jugu koju karakterišu kiše od 4 do 6 meseci godišnje.

Preporučuje se diskretno ponašanje i pristojno oblačenje.

Kontakti:
Prilikom boravka u Maliju za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Ambasadi Srbije u Alžiru (adresa: 42, Rue des Frères Benali Abdellah (ex Parmentier), B.P.366, Hydra, ALGER), koja na nerezidencijalnoj osnovi pokriva Mali, putem sledećih kontakt telefona: + 213 23 474150, + 213 23 474151, kontakt za hitne slučajeve: + 213 770 30 12 65 i elektronske adrese: ambasada@ambserbie-alger.com, kao i počasnom konzulu Republike Srbije u Bamaku – g. Jaja Diakite (Yaya Diakite), adresa: Quartier du Fleuve rue 235 porte 313, Bamako, Republique de Mali, kontakt telefon: +22366733268.