VIZNI REŽIM
 

Diplomatski i službeni pasoši: Viza nije potrebna za boravak do 90 dana u periodu od šest meseci*
Obični pasoši i druge putne isprave: Viza nije potrebna za boravak do 90 dana u periodu od šest meseci *
Napomena: *bezvizni režim se ne odnosi na nosioce pasoša Republike Srbije koje je izdalo MUP RS - Koordinaciona uprava

 
REŽIM ULASKA DRŽAVLjANA REPUBLIKE SRBIJE U USLOVIMA PANDEMIJE COVID-19

Državljani Srbije ne mogu da uđu na Maltu. Izuzetak su lica koja su prethodnih 14 dana boravili u jednoj od „zemalja zelene liste" „zelena lista" se može naći na https://www.visitmalta.com/en/reopening-airport. U tom slučaju ne postoji obaveza karantina ili negativnog testa (preporučuje se da lica imaju negativan test). Za lica koja dolaze iz „zemalja Amber liste" („Amber lista" se može naći na https://www.visitmalta.com/en/reopening-airport, je obavezan negativni PCR test, ne stariji od 72 sata.

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE

Između Republike Srbije i Republike Malte na snazi je bezvizni režim. Nosiocima biometrijskih pasoša Srbije nije potrebna viza za boravak do 90 dana u periodu od šest meseci. Bezvizni režim se ne odnosi na nosioce putnih isprava Republike Srbije, koje je izdalo MUP RS - Koordinaciona uprava. Viza se pribavlja u Ambasadi Republike Italije u Beogradu.
Državljani Republike Srbije u Republiku Maltu mogu da uđu ukoliko poseduju biometrijsku putnu ispravu, koja važi najmanje tri meseca nakon planiranog datuma za napuštanje teritorije Malte. Po pravilu, osim putne isprave, traže se na uvid i dodatna dokumenta kao što su povratna karta, rezervacija hotela ili pozivno pismo i dokaz o posedovanju dovoljne količine novca za planirani boravak (min. oko 200 evra za nedelju dana) na teritoriji Republike Malte.

SOCIJALNI SPORAZUMI

Nije zaključen socijalni sporazum.

KORISNE INFORMACIJE

ZDRAVSTVENA SITUACIJA – Na Malti ne postoje posebni zdravstveni rizici. Poželjno je posedovanje polise međunarodnog putnog zdravstvenog osiguranja.
Preporučuje se flaširana voda.

TRANSPORT – Moguće je voziti sa srpskom novom vozačkom dozvolom koja se može koristiti najduže godinu dana, posle čega je obavezna zamena za maltešku vozačku dozvolu. Nije potrebna međunarodna vozačka dozvola.
Na Malti i ostrvu Gozo vozi se levom stranom.

OSTALO – Valuta je evro. Plaćanje je moguće i u gotovom i preko platnih kartica.
Električno napajanje je 230 volti / - 10% i utičnice su pravougaone sa tri rupe, kao u Velikoj Britaniji. Adapteri su lako dostupni.
Broj telefona za hitne slučajeve je 112.

Kontakti:

Prilikom boravka u Republici Malti, za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije u Rimu, koja na nerezidencijalnoj osnovi pokriva Maltu, putem sledećih kontakt telefona: + 39 (06) 3260-9159 i + 39 (06) 3211-950 i elektronske adrese: amb.roma@mfa.rs i konzularno.rim@mfa.rs