VIZNI REŽIM

Diplomatski i službeni pasoši: Viza nije potrebna za boravak do mesec dana
Obični pasoši i druge putne isprave: Potrebna viza
Napomena: Za nosioca putnog lista  u tranzitu neophodna je viza ukoliko napušta međunarodni prostor aerodroma.

 

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE
Državljani R. Srbije, nosioci običnih pasoša, treba da pribave pakistansku vizu u Ambasadi
Pakistana u Beogradu pre polaska na put u Pakistan.

SOCIJALNI SPORAZUMI
Nije zaključen socijalni sporazum.

KORISNE INFORMACIJE:

ZDRAVSTVENA SITUACIJA – Zdravstveno osiguranje i dokaz o vakcinaciji su preporučljivi, posebno protiv žute groznice ali i kolere. Tokom cele godine u Pakistanu je u područjima ispod 2000 m visine prisutan rizik od malarije.

BEZBEDNOSNA SITUACIJA – Javne demonstracije i građanski nemiri su uobičajeni u Pakistanu, naročito u periodu nacionalnih izbora. Preporučuje se izbegavanje javnih događaja, demonstracija i većih okupljanja.
Turistima se savetuje da vode posebno računa o ličnim stvarima (pasošu, platnim karticama, nakitu, mobilnim telefonima, laptopu). Postoji aktivno crno tržište falsifikovanih i ukradenih putnih isprava, a krađa kreditnih kartica je česta. Veći deo provincije
Baludžistan, ruralni deo Sinda i Hajber Pahtunkva spadaju u nesigurne oblasti.

TRANSPORT – Glavni aerodromi za međunarodni saobraćaj su Quaid-e-Azam aerodrom u Karačiju, Benazir Bhutto aerodrom u Islamabadu i AllahaIqbal aerodrom u Lahoreu.

OSTALO – Nacionalna valuta je pakistanska rupija (PKR).
Pakistan je islamska zemlja što treba imati u vidu kako se ponašanjem i izgledom ne bi povredila religiozna osećanja lokalnog stanovništva. Preporučuje se skromno odevanje, posebno ženama.

Kontakti:
Prilikom Boravka u Pakistanu, za konzularnu pomoć i zaštitu, možete se obratiti Ambasadi R. Srbije u Pekingu, koja na nerezidencijalnoj osnovi pokriva Pakistan, putem kontakt telefona: +8610/ 6532-3516, 6532-3016; 6532-5413, 6532-1693 i elektronske adrese: embserbia@embserbia.cn, kao i počasnom konzulu R. Srbije u Pakistanu: Mr. TARIQ RAFI (adresa: 27th floor, OceanTower, G-3, Block-9, KDA Schene No5, mainRoad, Karachi-Pakistan), putem kontakt telefona: +92-21-35166521-4 i elektronske adrese: tariqrafi@sddiqsons.com