VIZNI REŽIM

Diplomatski i službeni pasoši: Potrebna viza
Obični pasoši i druge putne isprave: Potrebna viza
Napomena: Za nosioca putnog lista  u tranzitu neophodna je viza

 

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE
Za državljane R. Srbije potrebna je viza za ulazak u Ruandu. Vize sa jednim ulaskom/izlaskom mogu se pribaviti po dolasku u Ruandu, preko internet stranice https://irembo.gov.rw/rolportal/web/dgie/single-entry-visa ili kod diplomatskog predstavništva ove zemlje u Berlinu (tel: +4930/2091-6590, faks: +4930/2091-65959, e-mail: info@rwanda-botschaft.de). Vrste viza koje se izdaju su turistička, tranzitna, porodična, konferencijska i diplomatska. Za nosioce običnih pasoša aktuelni cenovnik za vize za Ruandu može se videti na sledećem linku https://irembo.gov.rw/rolportal/web/dgie/single-entry-visa. Važenje pasoša za turistička putovanja mora biti najmanje 6 meseci, dok je za regulisanje boravka rok važenja pasoša 1 (jedna) godina. Za dobijanje vize potrebno je posedovati „žuti karton" Svetske zdravstvene organizacije (vakcina protiv žute groznice).
Unošenje i iznošenje lokalne valute je zabranjeno, ali nema ograničenja za unošenje konvertibilnih valuta. U zemlju je dozvoljeno unošenje 200 cigareta i 1 litar alkoholnog pića. Unošenje narkotika, pornografskog materijala i vatrenog oružja je zabranjeno. Iznošenje živih životinja, kao i proizvoda od zaštićenih životinjskih vrsta (koža, korali, slonovača itd.) je zabranjeno i može dovesti do zatvorske kazne.

SOCIJALNI SPORAZUMI
Nije zaključen socijalni sporazum.

KORISNE INFORMACIJE

ZDRAVSTVENA SITUACIJA – Sve informacije o aktuelnoj zdravstvenoj situaciji mogu se naći na veb-sajtu Svetske zdravstvene organizacije www.who.int.
Osim od žute groznice postoji opasnost i od malarije u nižim predelima, kao i opasnost od ujeda insekata i gmizavaca, žutice, hepatitisa, kolere, ameba, vodenih crva itd. Kod nenaviknutih osoba može doći i do pojave visinske bolesti.
Za piće se koristi isključivo flaširana voda.

BEZBEDNOSNA SITUACIJA – Bezbednost u glavnom gradu Kigaliju je na visokom nivou. Glavni grad Kigali, kao i cela zemlja su izuzetno čisti i organizovani. Treba se čuvati džeparenja i sitnih krađa. Ne preporučuju se putovanja u delove zemlje koji se graniče sa Demokratskom Republikom Kongo.

TRANSPORT – Jedini međunarodni aerodrom u Ruandi je u glavnom gradu Kigaliju.
Zbog nerazvijenosti putne mreže preporučuje se upotreba terenskih vozila. Za putovanja između naseljenih mesta mogu se koristiti lokalni autobusi. U Ruandi se vozi desnom stranom.

OSTALO – Preporučuje se putovanje u Ruandu posredstvom turističkih agencija dok se za individualna putovanja treba temeljnije pripremiti i informisati. Turističke posete lokacijama sa gorilama su veoma dobro organizovane i vrlo popularne.
U Ruandi, sem lokalnog jezika, u Kigaliju i nekim drugim turističkim destinacijama moguće je sporazumevanje na engleskom jeziku, ali je i dalje najzastupljeniji strani jezik francuski.
Nacionalna valuta u Ruandi je ruandski franak. Korišćenje međunarodnih platnih kartica (VISA i sl.) u Ruandi je moguće, naročito u boljim hotelima, restoranima, samoposlugama i sl. Mogu se menjati samo novije novčanice američkog dolara.

Kontakti:
Prilikom boravka u Ruandi za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije u Najrobiju (adresa: Benin Drive 1032, Runda, Nairobi), koja na nerezidencijalnoj osnovi pokriva Ruandu, putem sledećih kontakt telefona: + 254 794 588 515; + 254 734 601 031; +254 732 755 554 i elektronske adrese: srb.consular.kenya@mfa.rs