VIZNI REŽIM
 

Diplomatski i službeni pasoši: Potrebna viza
Obični pasoši i druge putne isprave: Potrebna viza
Napomena: Za nosioca putnog lista u tranzitu neophodna je viza

 

 

REŽIM ULASKA DRŽAVLjANA REPUBLIKE SRBIJE U USLOVIMA PANDEMIJE COVID- 19                                                                                                                     

Najduže 72 časa pre polaska putnika za Saudijsku Arabiju neophodno je izvršiti registraciju podataka o imunizaciji na internet stranici: https://muqeem.sa/#/vaccine-registration/home . Odobrene vakcine su: Fajzer, AstraZeneka, Džonson i Džonson. Minimum dve nedelje nakon dobijanja druge doze je potrebno da prođe kako bi se registracija prihvatila. Zahteva se potvrda uspešne registracije (SMS porukom, odštampanom potvrdom sa brojem registracije, potvrdom registracije preko internet stranice Muqeem). Pre ulaska obavezno je popunjavanje formulara sa osnovnim informacijama i instalacija aplikacije Tawakkalna na mobilni telefon, koja određuje i trajanje karantina. Državljani Republike Srbije koji imaju boravišnu dozvolu (rezidenti) su u obavezi da koriste platformu Quddum, u okviru Absheer aplikacije za registraciju pre dolaska.
Rezidenti sa važećom izlaznom/ulaznom vizom ili putnici sa nekim od sledećih viza: poslovna, radna ili za posetu, mogu da uđu u zemlju pod sledećim uslovima:
1. Negativan PCR test (ne stariji od 72 sata) neophodan je za sve putnike. Vakcinisani rezidenti idu u kućni karantin koji određuje aplikacija Tawakkalna.
2. Institucionalni karantin (hotel) u trajanju 5 dana obavezan je za putnike koji su primili samo prvu dozu odobrenih vakcina , kao i imunizovane vakcinama neodobrenim u Saudijskoj Arabiji (Sputnjik V - trenutno). Tokom boravka se rade dodatna dva PCR testa, prvi 24 časa po dolasku i drugi petog dana, striktno na osnovu termina u Tawakkalna aplikaciji. Troškovi ovog karantina i testova se pokrivaju uz avionsku kartu. Karantin se završava ako je drugi PCR test negativan.
3. Licima ispod 18 godina je dozvoljen ulazak (ukoliko su u pratnji potpuno imunizovanih roditelja), uz kućni karantin u trajanju od 5 dana. PCR test se radi petog dana.
Priznaje se Sinofarm vakcina, ali uz treću dozu koja se prima u Saudijskoj Arabiji (Fajzer ili AstraZeneka).
Nakon isteka karantina rezidenti su u obavezi da prime drugu dozu vakcine, ili treću dozu u slučaju da su se vakcinisali Sinofarm vakcinama.
Za prekršioce pravila karantina zaprećena je novčana kazna u iznosu od oko 50.000 USD, deportacija i trajna zabrana ulaska u Saudijsku Arabiju.
Saudijska Arabija je uvela ograničenje pristupa javnim prostorima za nevakcinisane, na osnovu statusa u aplikaciji Tawakkalna. Licima koja imaju status „imunizovan“ je dozvoljen ulazak u tržne centre, restorane, radnje i pijace, uz proveru aplikacije.
Za registraciju vakcinacije obavljene u Srbiji u ovoj aplikaciji saudijsko Ministarstvo zdravlja povremeno traži legalizaciju uverenja o vakcinaciji, te se preporučuje da se uverenje legalizuje pre putovanja.

 

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE                                                                          

Rok važenja pasoša radi turističkog putovanja mora biti najmanje 6 meseci, što važi i za regulisanje boravka.

 

SOCIJALNI SPORAZUMI                                                                                                        

Nije zaključen socijalni sporazum.

 

KORISNE INFORMACIJE:                                                                                                        

ZDRAVSTVENA SITUACIJA – U januaru 2021. epidemiološka situacija je stabilna sa manje od 200 novih slučajeva infekcije  COVID-19 dnevno. Ministarstvo zdravlja Saudijske Arabije beleži porast broja novih infekcija i uvodi nove mere. Imajući u vidu da se situacija menja iz sata u sat, neophodno je pažljivo pratiti uslove putovanja.

BEZBEDNOSNA SITUACIJA – Usled učestalih terorističkih napada državljanima R. Srbije se ne preporučuje putovanje u Saudijsku Arabiju. Dalji napadi su mogući, planirani ili nasumični, različitog intenziteta. Mete mogu biti aerodromi, tržni centri, restorani ili drugi simboli zapadne kulture.

Zbog čestih raketnih napada na međunarodni aerodrom u Abhi ne preporučuje se putovanje preko ovog aerodroma. Aerodromi u Džedi i Rijadu se povremeno zatvaraju zbog napada, ali za sada na njima nije bilo veće štete niti povređenih.

Imajući u vidu da su javne demonstracije u Saudijskoj Arabiji zabranjene, trebalo bi izbegavati javne skupove.

Preporučuje se oprez prilikom kretanja van gradova i glavnih putnih pravaca, a posebno u pograničnim regijama sa Jemenom, na jugozapadu zemlje, koje su poprište sporadičnih sukoba i u istočnoj provinciji Katif;

 

Kontakti:                                                                                                                                                    

Prilikom boravka u Saudijskoj Arabiji, za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije u Rijadu, putem sledećeg kontakt telefona: +966114613010, mobilni telefon za hitne slučajeve: +966555282559 i elektronske adrese: embsrb.riyadh@yahoo.com