VIZNI REŽIM

Diplomatski i službeni pasoši: Potrebna viza
Obični pasoši i druge putne isprave: Potrebna viza
Napomena: Za nosioca putnog lista u tranzitu neophodna je viza

 

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE
Rok važenja pasoša radi turističkog putovanja mora biti najmanje 6 meseci, što važi i za regulisanje boravka.
Tranzit putnika bez viza zavisi od pojedinačnih ugovora aviokompanija sa saudijskom Upravom za aviosaobraćaj. U slučaju low-cost kompanija najčešće nije dozvoljen tranzit bez saudijskih viza (npr. presedanje u Saudijskoj Arabiji sa leta Wizz Air na let druge aviokompanije ka konačnoj destinaciji bez vize nije dozvoljeno, putnici se zadržavaju na aerodromu). Ukoliko ista aviokompanija prevozi putnika, tranzit je dozvoljen do 12 sati.

SOCIJALNI SPORAZUMI
Nije zaključen socijalni sporazum.

KORISNE INFORMACIJE:

ZDRAVSTVENA SITUACIJA – Nema zabeležene epidemije i s tim u vezi posebnih mera.

BEZBEDNOSNA SITUACIJA – Usled tenzija u regionu državljanima Republike Srbije se savetuje oprez i izbegavanje pograničnih područja sa Jemenom.
Imajući u vidu da su javne demonstracije u Saudijskoj Arabiji zabranjene, trebalo bi izbegavati skupove.
Preporučuje se oprez prilikom kretanja van gradova i glavnih putnih pravaca, zbog uslova saobraćaja.
Česte su onlajn prevare. Neophodan je oprez i zaštita od hakerskih napada. Naročito su sofisticirane i brojne prevare u kojima lice, preko telefona ili drugim putem, preda PIN kod koji stiže SMS porukom od banke. U takvim situacijama hakeri bi preuzeli kod i ispraznili račun lica. Preporučuje se da šifre koje banka šalje ne prenosite trećim licima. Ukoliko niste sigurni da poziv kojim se traže podaci o računu (najčešće PIN, nekad i ostale podatke o računu i druge lične podatke) stiže „iz banke“ treba otići lično u najbližu filijalu.

Kontakti:
Prilikom boravka u Saudijskoj Arabiji, za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije u Rijadu, putem sledećeg kontakt telefona: +966114613010, mobilni telefon za hitne slučajeve: +966555282559 i elektronske adrese: srb.emb.saudiarabia@mfa.rs