VIZNI REŽIM
 

Diplomatski i službeni pasoši: Potrebna viza
Obični pasoši i druge putne isprave: Potrebna viza
Napomena: Za nosioca putnog lista u tranzitu neophodna je viza

 

 

REŽIM ULASKA DRŽAVLjANA REPUBLIKE SRBIJE U USLOVIMA PANDEMIJE COVID- 19                                                                                                                     

Od 3. februara u 21.00 čas, ulazak u Saudijsku Arabiju je zabranjen licima koja su bila u tranzitu ili boravila u nekoj od sledećih država: UAE, Egipat, Liban, Turska, SAD, VB, Nemačka, Francuska, Italija, Irska, Portugal, Švajcarska, Švedska, Brazil, Argentina, JAR, Indija, Indonezija, Pakistan i Japan. Zabrana se odnosi i na putnike koji su bili u tranzitu kroz bilo koju od navedenih 20 država u prethodnih 14 dana.

Za ulazak srpskih državljana je neophodna boravišna dozvola (iqama) sa važećom vizom ili neka od sledećih viza: poslovna, radna ili za posetu (business, work or visit visa). Obavezan je negativan PCR test, ne stariji od 48 sati, izdat od laboratorija akreditovanih u R. Srbiji.

Napominjemo da posebna pravila važe za sva lica koja su boravila u ili tranzitirala kroz neku od država u kojima je otkriven novi soj COVID -19. Neophodno je da dve nedelje borave u nekoj od država u kojima novi soj COVID-19 nije otkriven. Srbija nije na toj listi i u ovom trenutku naši državljani mogu nesmetano da putuju iz R. Srbije, uz ispunjenje prethodno navedenih uslova.

Za informacije o vizama potrebno je kontaktirati diplomatsko-konzularno predstavništvo Saudijske Arabije.

 

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE                                                                          

Rok važenja pasoša radi turističkog putovanja mora biti najmanje 6 meseci, što važi i za regulisanje boravka.

 

SOCIJALNI SPORAZUMI                                                                                                        

Nije zaključen socijalni sporazum.

 

KORISNE INFORMACIJE:                                                                                                        

ZDRAVSTVENA SITUACIJA – U januaru 2021. epidemiološka situacija je stabilna sa manje od 200 novih slučajeva infekcije  COVID-19 dnevno. Ministarstvo zdravlja Saudijske Arabije beleži porast broja novih infekcija i uvodi nove mere. Imajući u vidu da se situacija menja iz sata u sat, neophodno je pažljivo pratiti uslove putovanja.

BEZBEDNOSNA SITUACIJA – Usled učestalih terorističkih napada državljanima R. Srbije se ne preporučuje putovanje u Saudijsku Arabiju. Dalji napadi su mogući, planirani ili nasumični, različitog intenziteta. Mete mogu biti aerodromi, tržni centri, restorani ili drugi simboli zapadne kulture.

Zbog čestih raketnih napada na međunarodni aerodrom u Abhi ne preporučuje se putovanje preko ovog aerodroma. Aerodromi u Džedi i Rijadu se povremeno zatvaraju zbog napada, ali za sada na njima nije bilo veće štete niti povređenih.

Imajući u vidu da su javne demonstracije u Saudijskoj Arabiji zabranjene, trebalo bi izbegavati javne skupove.

Preporučuje se oprez prilikom kretanja van gradova i glavnih putnih pravaca, a posebno u pograničnim regijama sa Jemenom, na jugozapadu zemlje, koje su poprište sporadičnih sukoba i u istočnoj provinciji Katif;

 

Kontakti:                                                                                                                                                    

Prilikom boravka u Saudijskoj Arabiji, za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije u Rijadu, putem sledećeg kontakt telefona: +966114613010, mobilni telefon za hitne slučajeve: +966555282559 i elektronske adrese: embsrb.riyadh@yahoo.com