VIZNI REŽIM

Diplomatski i službeni pasoši: Potrebna viza
Obični pasoši i druge putne isprave: Potrebna viza
Napomena:  

 

REŽIM ULASKA DRŽAVLjANA REPUBLIKE SRBIJE U USLOVIMA PANDEMIJE COVID-19

Državljani Srbije mogu da uđu u Somaliju. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 96 sati.
Prilikom odlaska iz Somalije svi putnici su u obavezi da imaju negativan PCR test ne stariji od 72 sata.

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE

Za državljane R. Srbije potrebna je viza za ulazak u Somaliju. Za sve informacije u vezi sa načinima podnošenja zahteva za vize i njihovim izdavanjem, potrebno je konsultovati diplomatsko-konzularna predstavništva ove zemlje u inostranstvu, preko veb sajta: https://www.embassypages.com/somalia, a imajući u vidu da Ambasada Somalije u Ruskoj Federaciji na nerezidencijalnoj osnovi pokriva R. Srbiju, potrebno je konsultovati sajt njihove Ambasade u Moskvi: https://www.embassypages.com/missions/embassy23079/ . Prilikom podnošenja zahteva za vizu, rok važenja pasoša radi turističkog putovanja mora biti najmanje 6 meseci, što važi i za regulisanje boravka.

 

SOCIJALNI SPORAZUMI

Nije zaključen socijalni sporazum.

 

KORISNE INFORMACIJE

ZDRAVSTVENA SITUACIJA – Savetujemo da pre polaska na putovanje proverite aktuelnu zdravstvenu situaciju na veb-sajtu Svetske zdravstvene organizacije, Regionalne kancelarije za Afriku: www.afro.who.int/health-topics, kao i na sajtu Svetske zdravstvene organizacije www.who.int. Za piće se koristi isključivo flaširana voda.

BEZBEDNOSNA SITUACIJA – Bezbednosna situacija je već decenijama nestabilna i pogoršana kontinuiranim dejstvom terorističke organizacije Al Šabab. Ne savetujemo građanima Republike Srbije putovanja u Somaliju, osim u slučaju preke potrebe, kada se preporučuje odsedanje u hotelima u okviru bezbednosne zone aerodroma.

TRANSPORT – Letovi se obavljaju isključivo preko međunarodnog aerodroma u glavnom gradu Mogadišu.

OSTALO – Nacionalna valuta Somalije je somalijski šiling (SOS), a najviše se koristi USD i to najčešće novčanice u apoenima od 20 USD.

 

Kontakti:

Prilikom boravka u Somaliji za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije u Najrobiju (adresa: Benin Drive 1032, Runda, Nairobi), koja na nerezidencijalnoj osnovi pokriva Somaliju, putem sledećih kontakt telefona: + 254 794 588 515; + 254 734 601 031; +254 732 755 554 i elektronskih adresa: nairobi@embassyofserbia.or.ke i consular@embassyofserbia.or.ke