VIZNI REŽIM

Diplomatski i službeni pasoši: Potrebna viza
Obični pasoši i druge putne isprave: Potrebna viza

 

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE
Za ulazak u Šri Lanku potrebna je viza, koja se pribavlja u elektronskoj formi (eVisa), preko sajta www.srilankaevisa.lk , na kome se popunjava online formular i unose skeniran pasoš, fotografija i ostali potrebni dokumenti, u zavisnosti od kategorije vize. Kada se podnese zahtev i uplata takse bude potvrđena, podnosilac zahteva dobija potvrdu o prijemu i jedinstveni referentni broj prijave, pomoću kog može da prati status zahteva.
Dodatne informacije takođe je moguće dobiti preko Ambasade Šri Lanke u Beču www.srilankaembassy.at .
Za ulazak u Šri Lanku nije potrebno posedovati polisu zdravstvenog osiguranja, niti dokaz o vakcinaciji, izuzev ako dolazite iz oblasti zahvaćene žutom groznicom.
Unošenje vatrenog oružja, municije i eksplozivnog materijala u Šri Lanku je striktno zabranjeno. Unošenje antikviteta i retkih antropoloških materijala je, takođe, striktno zabranjeno.
Unošenje kućnih ljubimaca (psi, mačke, ptice i sl.) je dozvoljeno samo uz posedovanje validne dozvole izdate od strane nadležnog generalnog direktorata Šri Lanke uz prateću dokumentaciju. Dodatne informacije i kontakti nadležnih organa dostupni su na adresi:
http://www.daph.gov.lk/web/index.php?option=com_content&view=article&id=51&Itemid=154&lang=en#veterinary-regulatory-affairs-division

SOCIJALNI SPORAZUMI
Nije zaključen socijalni sporazum.

KORISNE INFORMACIJE

ZDRAVSTVENA SITUACIJA – Ne preporučuje se konzumiranje vode sa česme, već isključivo flaširane vode. Konzumiranje hrane kupljene od uličnih prodavaca, takođe, nije preporučljivo. Hrana koja se jede bi trebalo da bude termički obrađena (posebno kada je reč o ribi ili povrću), a u svežem obliku samo na mestima koja ispunjavaju potrebne higijenske uslove.

BEZBEDNOSNA SITUACIJA – Tradicionalne turističke destinacije u Šri Lanki su prestonica Kolombo, zatim Kendi, Bentota, Hikaduva i druga mesta na zapadnoj i južnoj obali, dok je nakon okončanja oružanih sukoba u zemlji sada moguće posetiti i istočnu obalu Šri Lanke. Ipak, i dalje se ne preporučuje obilazak pojedinih oblasti poput poluostrva Džafne, oblasti Vani i Batikola. Nakon terorističkih napada u aprilu 2019. godine, potreban je stalni oprez tokom boravka na Šri Lanci. Pre planiranja putovanja unutar Šri Lanke, preporučuje se prethodno konsultovanje sa proverenim turističkim agencijama.

U Šri Lanki postoje i specijalne jedinice turističke policije kojima se turisti mogu obratiti u svim većim turističkim centrima (Tourist Police, Fort Police Station, Bank of Ceylon Mawatha, Fort, Colombo, tel: 433342, Ethukala, Negombo Pushpadana Road, Kandy, tel: 08-22222, National Holiday Resort, Bentota, tel: 03475022, Police Station, Galle Road, Hikkaduwa, tel: 095722).

TRANSPORT – Glavni aerodrom u Šri Lanki je Bandaranaike International Airport, koji se nalazi 30 km severno od Kolomba. Šalter turističkog informativnog centra Ceylon Tourist Board na aerodromu je otvoren 24 sata. Nacionalna avio kompanija SriLankan Airlines organizuje avio-taksi prevoz za putovanja iz Kolomba ka popularnim turističkim destinacijama poput Kendi i Bentote na zapadnoj, odnosno Trinkomale na istočnoj obali, do kojih se na ovaj način stiže za 30 do 40 minuta.
Ekspresni voz saobraća na relaciji Kolombo-Kandi-Kolombo. Imajući vidu da se standardi železničkog prevoza kako u Šri Lanki tako i u većini zemalja regiona, razlikuju od standarda železničkog prevoza i usluge koji postoje u Evropi (što se odnosi i na međugradski autobuski saobraćaj), stranim turistima se uglavnom preporučuje rezervacija sedišta u vagonima prve klase.

Glavna lokalna transportna sredstva u Šri Lanki su auto rikše i taksi prevoz. S obzirom da u većini rikši ne postoje taksimetri, cena prevoza do željenog odredišta se dogovara sa vozačima. U Šri Lanki postoje i Dial-a-Taxi službe (neke od njih su Kangaroo, GNTC Cabs, SHEL).

OSTALO – Novčana valuta u Šri Lanki je šrilankanski rupi (LKR), jedan rupi sadrži 100 centi. Novac je moguće zameniti za lokalnu valutu u svim hotelima, kao i u bankama u gradu. U većini hotela, restorana i prodavnica moguće je plaćanje međunarodnim platnim karticama American Express, Visa International i Master Card, dok su Diners Club platne kartice prihvatljive na manjem broju mesta.
Prilikom planiranja putovanja u Šri Lanku trebalo bi imati u vidu da je reč o zemlji tropskog klimatskog područja sa dva izražena monsunska perioda: maj – juli i decembar – januar. Sa izuzetkom planinskih oblasti u kojima temperatura može da se spusti do 16 stepeni Celzijusa, u ostalim delovima zemlje temperatura je uglavnom iznad 30 stepeni sa velikim procentom vlažnosti vazduha, što bi trebalo imati u vidu prilikom planiranja dužih boravka na otvorenom, kao i izbora odgovarajuće odeće i obuće.

Kontakti:
Prilikom boravka u Šri Lanci, za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije u Republici Indiji, putem sledećeg kontakt telefona: +91 11 26872095 i elektronske adrese: embassyofserbiadelhi@hotmail.com, koja na nerezidencijalnoj osnovi pokriva Šri Lanku.