VIZNI REŽIM

Diplomatski i službeni pasoši: Potrebna viza
Obični pasoši i druge putne isprave: Potrebna viza
Napomena: Za nosioca putnog lista u tranzitu neophodna je viza
Ovo se odnosi i na: britanske prekomorske teritorije - Angvila, Britanska arktička teritorija, Bermude, Teritorija Britanskog Indijskog okeana, Britanska Devičanska ostrva, Kajmanska ostrva, Foklandska ostrva, Gibraltar, Monserat, Sveta Jelena, Turks i Kaikos ostrva, Pitkarn ostrvo.

 

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE
Za državljane Republike Srbije, ulazak u Ujedinjeno Kraljevstvo je moguć samo sa prethodno pribavljenom vizom bez obzira na vrstu pasoša (diplomatski, službeni, običan pasoš i druge putne isprave). Vize ili turističke propusnice se ne mogu dobiti na graničnim prelazima. 
Pasoš mora biti važeći u trenutku podnošenja zahteva za vizu, odnosno boravišnu dozvolu (tj. ne postoji određen rok važenja pasoša za turističko putovanje ili regulisanje boravka).
Državljanima Republike Srbije potrebna je viza i prilikom tranzita, čak i kada ne prolaze kroz pasošku kontrolu, već odmah nastavljaju putovanje (Direct Airside Transit Visa). 
Dodatne informacije dostupne su na sajtu:  https://www.gov.uk/browse/visas-immigration
Zahtevi za UK vize podnose se u TLS Contact centru u Beogradu.

SOCIJALNI SPORAZUMI
Putnici iz Republike Srbije koji tokom boravka u Ujedinjenom Kraljevstvu imaju akutne zdravstvene probleme mogu se, prema postojećem bilateralnom Sporazumu o socijalnom osiguranju, obratiti lokalnim zdravstvenim stanicama i biće oslobođeni plaćanja troškova hitne zdravstvene zaštite, uključujući i troškove bolničkog lečenja za urgentna  stanja koja su nastupila nakon dolaska u UK. Ukoliko se međutim radi o hroničnom oboljenju, čije se stanje pogoršalo nakon dolaska u UK, putnik će morati da snosi troškove pružene zdravstvene usluge.
Pre putovanja, potrebno je pribaviti informaciju preko nadležne službe socijalnog osiguranja u Republici Srbiji o uslovima zdravstvenog osiguranja tokom boravka u UK. 
Detaljnije informacije o zdravstvenoj politici UK mogu se naći na internet stranici Department of Health & Social Care https://www.gov.uk/government/organisations/department-of-health-and-so…  ili +44.20.7210.4850, a o konkretnim uslugama na stranici National Health Service (NHS) https://www.nhs.uk.
Za hitne slučajeve, opasne po život može se pozvati hitna pomoć na broj 999 (Emergency medical help).

KORISNE INFORMACIJE:

TRANSPORT – U Londonu se od prevoza može koristiti metro, autobus i železnica. 
Za plaćanje transporta najpovoljnije je koristiti “Oyster” karticu, o čemu se detaljno može saznati preko internet linka http://www.londontoolkit.com/briefing/oystercard.htm i  https://oyster.tfl.gov.uk/oyster/entry.do.     
Ostali gradovi povezani su mrežom autobusa i vozova. 

Korisni linkovi: https://www.transportdirect.info; https://www.traveline.org.uk .  

Svi aerodromi u UK su odlično povezani autobusom, železnicom ili metroom sa gradovima. Železnička mreža je veoma razgranata. Karte se kupuju on line ali i neposredno pre putovanja na šalteru stanice.

OSTALO – Za plaćanje se koristi isključivo funta. 
Unošenje i iznošenje novca u gotovini do 10.000 evra ne podleže dokazivanju porekla, a uz dokaz o podizanju novca iz banke, moguće je nositi i veću količinu;
Unošenje akciznih roba dozvoljeno je do količine koja se razumno može smatrati da je za ličnu upotrebu (uobičajeno litar pića i boks cigareta). 
Unos oružja u UK moguć je samo radi učešća na takmičenjima i po prethodno pribavljenoj dozvoli policije, koju pribavlja organizator takmičenja. 
Eventualni gubitak pasoša se mora prijaviti najbližoj policijskoj stanici radi izdavanja odgovarajuće potvrde o gubitku, na osnovu koje se kasnije stranka može obratiti Ambasadi radi izdavanja putnog lista koji će joj omogućiti povratak u Republiku Srbiju. Preporučuje se državljanima Republike Srbije da sa sobom nose i imaju fotokopiju pasoša tokom boravka u UK. Fotokopija će olakšati i ubrzati izradu putnog lista u slučaju gubitka/krađe pasoša.

Kontakti:   
Prilikom boravka u Ujedinjenom Kraljevstvu, za konzularnu pomoć i zaštitu, možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije u Londonu (adresa: 28 Belgrave Square, London SW1X 8QB), putem kontakt telefona: +44 207 235 90 49 i elektronske adrese: srb.emb.uk@mfa.rs i consular.london@mfa.rs.