VIZNI REŽIM

Diplomatski i službeni pasoši: Nisu potrebne vize za boravak do 30 dana
Obični pasoši i druge putne isprave: Nisu potrebne vize za boravak do 30 dana
Napomena: Za nosioca putnog lista u tranzitu nije neophodna viza

 

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE
Od 1. februara 2019. godine, u skladu sa Ukazom predsednika R. Uzbekistan od 05.01.2019. godine „O dopunskim merama za ubrzan razvoj turizma u R. Uzbekistan", za nosiocima svih vrsta pasoša (diplomatski, službeni, građanski) nisu potrebne vize za ulazak u R. Uzbekistan za boravak do 30 dana, nezavisno od svrhe putovanja. Po isteku boravka od 30 dana, stranac je dužan da napusti teritoriju R. Uzbekistan, a prekoračenje roka od 30 dana boravka bez viza smatra se prekršajem koji se sankcioniše. U slučaju da strani državljanin treba da boravi u R. Uzbekistan duže od 30 dana, dužan je da prethodno pribavi odgovarajuću vizu u skladu sa svrhom putovanja.

SOCIJALNI SPORAZUMI
Nije zaključen socijalni sporazum.

KORISNE INFORMACIJE:

ZDRAVSTVENA SITUACIJA – Nijedna vakcina nije obavezna, ali se preporučuje vakcinacija protiv hepatitisa A.

BEZBEDNOSNA SITUACIJA – Bezbednosna situacija u R. Uzbekistan je stabilna, uz permanentnu mogućnost eskalacije sukoba sa Kirgistanom (Ferganska dolina).Osnovni oblici kriminala prema stranim turistima su džeparenje i krađe.

TRANSPORT – Glavni aerodrom se nalazi u Taškentu, postoje direktni letovi sa Londonom, Birmingemom, Atinom, Amsterdamom, Frankfurtom, Moskvom, Parizom, Pekingom, Bangkokom, Dakom, Nju Delhijem, Istanbulom, Njujorkom, Seulom, Tel Avivom. Putna mreža je razvijena, ali zapuštena.

OSTALO – Nacionalna valuta je sum(UZS).
Iako se najčešće praktikuje gotovinsko plaćanje, mogu se koristiti i sve vrste kreditnih kartica (Visa, Master, Americanexpress i dr).
Hotelski smeštaj je uglavnom moguć u Taškentu, Buhari i Samarkandu.
U Moskvi postoji Ambasada Republike Uzbekistan ( tel. +7499/2307 552, faks: +7499/2388 918, mejl: info@uzembassy.ru) za direktne kontakte.

Kontakti:
Prilikom boravka u R. Uzbekistan, za konzularnu pomoć i zaštitu, možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije u Moskvi, Ruska Federacija, koja na nerezidencijalnoj osnovi pokriva Uzbekistan, putem kontakt telefona: +7495-988-66-45 i elektronske adrese: ambasada.moskva@mfa.rskonzularno.moskva@mfa.rs