Bern: Ambasador Bradić sa predsednikom asocijacije „Ekonomi Svis“ o jačanju privredne saradnje

14. mar 2023.
Ambasador Republike Srbije u Švajcarskoj Goran Bradić i predsednik asocijacije „Ekonomi Svis“ Kristof Meder, koja okuplja oko 100.000 švajcarskih firmi i zapošljava blizu dva miliona ljudi, razgovarali su o mogućnostima za dalje unapređenje privredne saradnje – posebno u domenu biotehnologija, oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija, energetske tranzicije i ekologije.

Robna razmena između Srbije i Švajcarske je u prošloj godini povećana za više od 30% u odnosu na 2021. godinu, dostigavši iznos od od 802 miliona franaka, dok je još bolji bilans ostvaren u domenu razmene usluga, čija je vrednost bila skoro 1,2 milijardi franaka. Obostrano je konstatovano zadovoljstvo činjenicom  da je time nastavljena tendencija konstantnog rasta obima privredne saradnje u poslednje četiri godine, posebno u domenu usluga, uprkos teškim izazovima i problemima koje su izazvale virusna pandemija i ratni sukob u Ukrajini.

Ambasador Bradić i prvi sekretar Bojan Stojanović su predstavili deo projekata koji su u Srbiji u planu ili čija je realizacija već pokrenuta – kao što su Bio4 kampus u Beogradu, dalja izgradnja železničke i putne infrastrukture, projekti u oblasti energetske tranzicije, kao i obnovljivih izvora energije. U razgovoru su učestvovali i član UO odbora „Ekonomi Svisa“ Aleksander Keberle , koji je rukovodilac sektora za ekologiju, energetiku i infrastrukturu, kao i rukovodilac odeljenja za Srbiju Katja Kapaul.