Bukurešt: Ambasador Tomašević u poseti županiji Dolž

15. sep 2023.
Na poziv predsednika Županijskog saveta Dorin Kozmin Vasilea, ambasador Republike Srbije u Rumuniji Stefan Tomašević posetio je županiju Dolž.

Povodom uvrštavanja na Uneskovu listu nasleđa dve rekonstruisane kule, karakteristične za prostor Balkana, koje predstavljaju spomenike od izuzetnog istorijskog značaja - Izvoranu-Geblesku i Ćernateštilor, održan je sastanak u sedištu Županijskog saveta u Krajovi. Na sastanku kojem su prisustvovali ministar za investicije i EU projekte Adrian Kaću, predsednik Županijskog saveta Dorin Kozmin Vasile, poslanik u Evropskom parlamentu Klaudiu Manda, državna sekretarka Ministarstva spoljnih poslova Janina Sitaru, prefekt Dan Diakonu, gradonačelnica Krajove Lia-Olguca Vasilesku, kao i drugi predstavnici lokalne samouprave i rumunskih institucija, obratio se i ambasador Tomašević.

Tom prilikom istakao je da poziv koji mu je upućen doživljava kao još jedan gest koji potvrđuje bliskost i bogatstvo srpsko-rumunskih istorijskih odnosa, te našeg kulturnog nasleđa.

Tokom obilaska kula koje se nalaze na teritoriji županije Dolž, ambasador Tomašević je zajedno sa predstavnicima centralnih i lokalnih institucija i diplomatskog kora prisustvovao svečanostima priređenim u čast inauguracije kula, koje je pratio kulturno umetnički program.

U razgovoru ambasadora Tomaševića sa ministrom Adrianom Kaćuom, predsednikom Županijskog Saveta Dorin Kozmin Vasileom i drugim predstavnicima rumunskih institucija, istaknuta je postojanost istorijskih i kulturnih veza i značaj zajedničkog zalaganja za unapređenje bilateralnih odnosa Srbije i Rumunije. Iskazana je spremnost da se intenzivira komunikacija sa ciljem iniciranja novih zajedničkih projekata saradnje na lokalnom nivou.