Đurić: Rad na unapređenju odnosa Srbije i SAD

15. Apr 2021.
Ambasador Republike Srbije u SAD Marko Đurić, u okviru dijaloga sa Stejt dipartmentom, do sada se sastao sa pomoćnikom državnog sekretara Filipom Rikerom, specijalnim predstavnikom za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom, kao i zamenicom pomoćnika državnog sekretara Moli Montgomeri.

Intenzivni radni kontakti sa zvaničnicima američke administracije o daljem unapređenju odnosa Republike Srbije i Sjedinjenih Američkih Država nastavljeni su i tokom ove sedmice u Vašingtonu.

Razgovore sa pomenutim visokim predstavnicima izvršne vlasti u američkoj administraciji, kao i drugim zvaničnicima zaduženim za našu zemlju i region Đurić ocenjuje izuzetno korisnim i sadržajnim.

„Zadovoljan sam što smo, za veoma kratko vreme od mog dolaska u Ambasadu u Vašingtonu, kolege i ja uspeli da ostvarimo učestale i intenzivne kontakte u Stejt dipartmentu kao ključnoj instituciji u kojoj se kroji celokupan spoljnopolitički nastup Amerike prema celom svetu“, ukazao je Đurić.

Pored visoke dinamike susreta u Stejt dipartmentu, Ministarstvu odbrane, Ministarstvu trgovine i drugim američkim institucijama, došlo je do značajnog proširenja Srpskog kokusa u Kongresu Sjedinjenih Američkih Država, kojem je, za nešto manje od dva meseca, pristupilo čak sedam kongresmena.

„Posebno me raduje činjenica da se sve više kongresmena, kako iz Demokratske, tako i iz Republikanske stranke, pridružuje našem Kokusu u američkom Kongresu. Naši stavovi se i čuju i uvažavaju i u Predstavničkom domu i u Senatu zahvaljujući otvorenom i konstruktivnom pristupu i putu koje je utabalo naše državno rukovodstvo na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. Pozicija Srbije je vidno osnažena u američkim očima, i nastaviće da jača i u periodu koji je pred nama“, dodao je Đurić.

„Životni je zadatak predstavljati našu zemlju u Vašingtonu kao centru svetske politike. Kolege u Ambasadi i ja ćemo nastaviti da zajedničkim delovanjem i proaktivnim nastupom doprinosimo promociji Srbije u političkoj, ekonomskoj, kulturnoj i svim drugim sferama saradnje, kao i sveukupnom jačanju bilateralnih odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama“,  zaključio je Đurić.