SAD: Ambasador sa glavnim operativnim direktorom Američke razvojne finansijske korporacije

16. Apr 2021.
Ambasador Republike Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama Marko Đurić razgovarao je sa glavnim operativnim direktorom Američke razvojne finansijske korporacije (DFC) Dejvidom Marčikom, o budućim planovima za poslovanje Kancelarije DFC u našoj zemlji.

Ambasador Đurić ukazao je na to da Srbija visoko uvažava činjenicu da je rukovodstvo DFC izabralo Beograd kao sedište svoje regionalne kancelarije, kao i da je time poslat jasan signal da se naša zemlja percipira kao politički i ekonomski stožer Balkana i kao država sa ključnom ulogom u prosperitetu čitavog regiona.

Đurić je naveo da je postojanjem Kancelarije DFC u Beogradu potvrđena posvećenost SAD daljem razvoju bilateralne ekonomske saradnje sa Srbijom.

Pored podrške razvoju infrastrukture, za nas je od značaja i planirana podrška malim i srednjim preduzećima putem garantnih šema i kreditnih linija komercijalnih banaka.

Osvrnuvši se na trend rasta IT sektora i izvoza naših usluga u SAD, ambasador Đurić izneo je nadu da će naš izvoz usluga uskoro prevazići ukupan obim spoljnotrgovinske razmene sa SAD.

Đurić je izrazio i uverenje da će se daljim radom i sveukupnim angažmanom Kancelarije DFC u Beogradu stvoriti uslovi za proširenje mreže investicionih aktivnosti SAD i američkih kompanija u čitavom regionu.

Američka razvojna finansijska korporacija predstavlja američku razvojnu banku koja funkcioniše po principu povezivanja sa privatnim sektorom, uz ispunjenost socijalnih i ekoloških kriterijuma, kao i principa transparentnosti.